UVS 4 SOS uit tegen Het Kasteel

Vrijdagavond 25 oktober moest UVS 4-SOS voor de eerste ronde aantreden in het Wijkcentrum Wijchen Zuid. Ruim van te voren wist ik gelukkig dat we van onze nieuwe teamindeling al 3 afwezigen hadden, te weten: Jaap Stork, Arjan Schoonen en Thei van Lanen. Hierdoor moest ik al twee reserves inzetten in ons team van 9. Dirk van Nuland  (bord 1) en Benjamin Josso (bord 2) waren bereid deze taak op zich te nemen.

Binnen het uur kon ik zelf op bord 8 als teamleider mijn tegenstander Henk Peters goed klem zetten en met een wurggreep schaakmat zetten en stonden we al direct met 0-1 vóór.
Niet snel daarna werd het weer gelijk omdat Thijs Pols helaas verloor van Martin van Gelder. Het ging heel gelijkmatig verder bij de andere borden. En na 1,5 uur kwamen de eerste verzoeken voor remises binnen.

Wim van den Broek boekte een mooie winst tegen John Hermans:

Tot mijn grote verbazing werden de eerste 3 remiseverzoeken allemaal door de tegenpartij gehonoreerd. Uiteindelijk hadden we vier remises; voor mijn teams van de afgelopen jaren had ik zoveel remises niet.

De laatste twee partijen van bord 2 (Benjamin Josso) en bord 1 (Dirk van Nuland) waren spannend tot het laatst. Dirk wilde ook remise aanbieden en de tegenstander meldde dat het wel een remisestand was, maar dat de stand het niet toeliet om remise aan te nemen. Dirk kwam met nog 5 minuten op de klok min of meer in tijdnood, en ik nam de notatie over.

Commentaar van Dirk:

Mijn  opening is niet helemaal zoals het zou moeten zijn (niet voor het eerst). De computer zegt steeds d4, wat ik steeds niet gespeeld heb.
Vervolgens verlies ik eigenlijk steeds meer terrein. Zwart heeft een betere stelling. Zeker nadat ik op zet 20. loper f3 speel.
Zwart had hier meteen de lopers moeten ruilen waardoor ik eigenlijk niet meer kon rokeren en mijn positie er heel slecht uit ziet.
Gelukkig doet hij dit niet en nadat ik gerokeerd heb, sta ik in ieder geval niet meteen op verlies.
Ik sta wel 2 pionnen achter dus ik zie het verdere verloop van de partij somber in, maar de partij neemt een plotselinge wending.
Zwart speelt toren c7 en na dame g3 denkt zwart eenvoudig zijn toren te dekken met toren f8-c8.
Ik speel toren d2! Nu is het remise. De dame kan niet van de diagonaal omdat dan mat op g7 volgt.
Alleen vervelend voor mijn tegenstander, remise is niet genoeg voor het team. Wij staan 4-3 voor.
Zwart moet doorspelen en verliest de partij.

Pfff, dat was nog eens een meevaller op het eind van de partij (en van de avond)

Met een prachtig gevoel van een mooie spannende start en overwinning met 3-5 trokken we in het donker terug naar Nijmegen.  De volgende ronde in november spelen wij niet,  maar op 9 december zullen we thuis spelen tegen de Cirkel.

Share

1 reactie

  1. Simon van Dijk schreef:

    Het was mooi om deze overwinning van het vierde van dichtbij mee te maken. Ik kwam deze avond langs bij Het Kasteel om even daar te buurten. Ik speelde dus de rol van neutrale toeschouwer, want enige affiniteit met mijn vorige club kan ik niet onderdrukken (bij dezen mijn excuses aan UVS SOS 1).
    Overigens zag ik live, en nu weer, dat Dirk in zijn partij genadeloos kon toeslaan met 27.Dxc7! en wit wint een toren in plaats van een paard.

Geef een antwoord