Help! Waar is veld h2?

Help!

Gisteravond eindigde mijn partij op een gekke manier. Ik begrijp nog steeds niet wat er nu precies is gebeurd. Ik zal het proberen zo nauwgezet mogelijk te omschrijven, in de hoop dat een UVS’er met psychologische achtergrond mij kan helpen. Want dit kan zo echt niet.

Waarom dacht ik onterecht dat het mat was? Waarom dacht ik onterecht dat het remise was? Waarom zag ik de zet Kh2 helemaal niet? Wie ook maar een hint van een verklaring heeft voor wat er zich in mijn hoofd heeft afgespeeld: zet het in een reactie hieronder.

Help!

Share

10 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  Ik heb even met de geest van Freud gechanneld, dat leverde verhelderende inzichten op. Ik citeer: “In de diagramstelling steht der Kőnig, das Ego, veilig ingebakerd tussen door een horde aan gezinsgenoten. Zo veilig das wir hier schon űber ein baarmoedergefűhl sprech kőnnen. Na het brute inslaan op f2 entsteht ein Trauma. Logischerwijze is de neiging van het Ego zich nu terug te trekken, weer veilig die sanfte baarmoeder g2 hinein.”  ” Maar Sigmund, waarom is h2 dan niet zo’n gevoelsmatig fijne plek?”, wierp ik tegen. “Ah, aber dat is doch űberklar!? h2 ist erotisch compromitierd, zo nauw ingebed tussen die twee stoere torens, waarvan ik toch niet hoef te explitieren waar dat symbolen van zijn? Dat is alleen een plek waar het Es, zich prettig bij voelt. Kein wűnder das das űber-Ich achter het bord sein Kőnig, der representant seines Ich, daar niet heen schickt.”

 2. Maarten van Rooij schreef:

  Duidelijke zaak. Gewoon zorgen dat je wat kwaliteitsmuziek in je hersenpan toelaat tijdens de pot. Voor mij is dat Neil Diamond (like a hand in a glove) voor Bert Jan is dat onder meer Joni Mitchell (You’re my holy wine) . Laat muziek je hersencellen stimuleren en op een gegeven moment weet je het: veld h2 bestaat!

 3. Maarten van Rooij schreef:

  O – ik hoor net dat veld h2 is waargenomen in de buurt van het Malieveld. Boze Bob de Bouwer heeft het veld gekidnapt, mogelijk bedoeld om het Malieveld uit te breiden. What a beautiful noise!

 4. Dennis Breuker schreef:

  Ja, muziek tijdens het schaken, ik las het ook van Bert Jan. Op zich een prima idee, behalve bij veld h6…

 5. Arjan Schoonen schreef:

  Een SOM toernooi (schaken op muziek) in de carnavalsvakantie doen, met muziek aangedragen door deelnemers?

 6. Simon van Dijk schreef:

  Waar h6 niet bevorderlijk is voor je eigen partij, kan in gedachten metal opzetten tijdens het schaken juist een psychologisch voordeel opleveren, omdat je tegenstander zich niet de hersens zal breken over de juiste voortzetting, maar over de vraag waarom je toch steeds in stilte zit te headbangen.

 7. Anton van Rijn schreef:

  Gemiste kans altijd -terwijl ze er zo dichtbij zaten- dat ze ‘m niet a3h6 genoemd hebben

 8. Dennis Breuker schreef:

  @Anton: ja, dat heb ik me ook vaak afgevraagd, en het is nog mooi symmetrisch ook!

 9. Klaus Wüstefeld schreef:

  Dennis, wat een uitdagend stukje heb je geschreven. Je roept “help” en gelijk heb je 8 reacties opgeroepen en ik voeg er nog eentje aan toe. Ik heb zelf al lang geleden onderzoek gedaan naar het ontstaan van gedachtefouten en blunders. Ik ben daar serieus mee bezig geweest. Het leed van de schaker, die een goede zet mist of een blunder maakt, kan erg groot zijn.. Meestal worden in schaakrubrieken nuchtere analyses gemaakt, maar de aandacht voor schaakleed en de vraag waar blunders vandaan komen….dat krijgt minimale aandacht. Het ziet er naar uit, dat de schoonheid van de fouten en blunders en het leed, dat daaraan verbonden is, nu wat meer opgang begint te komen. Marcel ( Verstappen) is daar al lyrisch over geweest en nu jij. Wie volgt?
  Ik zelf kan er ook van meespreken. We hebben dit seizoen al 7 interne wedstrijden en 2 externe wedstrijden gespeeld: ik heb al negen keer een 0 gescoord, dus dit seizoen nog niets gepresteerd. Je probeert de pijn te verwerken en dat lukt een gegeven moment ook, maar de vraag blijft: waar komen die blunders of denkfouten vandaan? Voor mezelf heb ik vastgesteld, dat vermoeidheid een belangrijke oorzaak is, vermoeidheid door slaaptekort of een moeilijke dag met zware taken of met moeilijke conflicten( of misschien bij mij althans ook door verminderde capaciteit door de leeftijd). Vermoeidheid kan ook puur lichamelijke oorzaken hebben, als bijvoorbeeld je ogen niet meer 100% werken of als je vóór een schaakwedstrijd een marathon hebt gelopen, of een lange fietstocht hebt gemaakt, zodat de bloedsomloop nog niet geordend loopt. Vermoeidheid kan ook ontstaan tijdens een partij, als zich constant ingewikkelde situaties op het bord hebben afgespeeld. Hoe dan ook, bij vermoeidheid – zo heb ik bij mij zelf ontdekt – gaat ook het gezichtsvermogen achteruit. Je ziet minder. Het bord wordt kleiner ( bijvoorbeeld 7 bij 7 velden) of nog kleiner. Je denken gaat zich beperken tot een klein aantal velden. Je kunt dan gemakkelijk randvelden missen, bijvoorbeeld g1,h1 of h2. Het zal voor ieder wel anders zijn, maar dit is mijn reactie.

 10. Dennis Breuker schreef:

  Mooie theorie, Klaus. Wie weet was het dat! Ik zal er eens op letten of ik vaker blunders maak die met randvelden te maken hebben…

Geef een antwoord