Wervelende seizoensstart voor UVS 2 SOS (nu met alle partijen)

Je zou kunnen zeggen dat UVS 2 als een tyfoon met orkaankracht over zijn tegenstander heen stormde. Maar als die tegenstander S.V. Tornado heet, kunnen dergelijke uitlatingen door voornoemde opponent als beledigend worden opgevat en moet ik over vier jaar overgaan op gedwongen zelfcensuur. Om zulks te voorkomen zal ik maar niet te hoog van de toren blazen en schrijf ik een luchtig verslag waarin ik de feiten niet in de wind zal slaan.

Vanavond was mijn eerste wedstrijd als teamleider bij UVS. Bij Het Kasteel ben ik al enkele seizoenen lang teamleider geweest. Ik heb teams naar de promotie geleid, maar ook naar degradatie. Ik ken het klappen van de zweep dus en ik ben benieuwd hoe ver het tweede dit seizoen kan komen. Wellicht kunnen we ons heel brutaal in de titelstrijd mengen? Na een ronde doen we in ieder geval volop mee, want mijn UVS-teamleiderdebuut verliep gelukkig voortvarend.

Tegen het op rating zwakkere Tornado, dat met drie invallers van Druten naar Nijmegen was afgereisd, waren wij de favoriet. Onderschatting is echter een factor die ongenadig hard toe kan slaan. We moesten dus op onze hoede zijn.

Het de eerste uur van de wedstrijd verliep goed voor ons. Veel prettige stellingen op de borden na de openingsfase en geen vuiltje aan de lucht. Rond 21:00 kreeg Thierry aan bord 2 een remiseaanbod in een chaotische stelling die in mijn ogen de betere kansen bood aan wit. Hij wees het aanbod zonder overleg met de teamleider af (ik had anders een negatief advies gegeven dus dat was uiteindelijk niet zo erg), maar een half uur later moest Thierry zijn koning omleggen!

Een onverwachte 0-1 achterstand voor ons en ik voelde de bui al hangen, maar gelukkig trok Marcel aan bord 3 een uur later de stand gelijk:

1-1 en een half uurtje later, tegen de klok van elf kwamen we op voorsprong door Frans aan bord 4. Hij zette vanaf de opening zijn tegenstander, de op rating sterkste man aan Drutense kant, onder druk en dat bleek later in de partij genoeg voor materiaalwinst en het volle punt:Niet veel later kwam invaller Theo naar me toe met een remiseaanbod. Ik moest nu echt aan de bak als teamleider en ik wist uit mijn geregelde gang langs de borden dat we 1. voorstonden en 2. de andere borden best oké gingen. Ik zei hem dus: ‘Als jij denkt dat er niet meer in zit, mag je het aannemen.’ Blijkbaar was dit het geval en de 2½-1½ voorsprong was een feit.
In zijn begeleidende mail meldt Theo het volgende over zijn partij: “Ik heb er niet zo veel over te vertellen . Mijn computer zegt dat het niet echt goed was en dat ik had moeten winnen.” Oordeelt u zelf:Zo’n vijf minuten na Theo was Bert-Jan klaar met zijn partij:

Als teamleider ben je soms zo veel bezig met de wedstrijd dat je eigen partij er onder begint te lijden. Ik had mezelf daarom maar op bord 1 gezet om een avondje te keepen met de zwarte stukken en er misschien een halfje uit te slepen. Gelukkig liep het vanavond anders en ik kon om 23:19 de matchpunten veilig stellen.

‘Matchpunten veilig,’ zei ik tegen Tobi en Ruud, die beiden in het eindspel waren aanbeland. Ook dit is mijn taak als teamleider: de overige teamleden laten weten wanneer de zege veilig is, zodat de druk van de spelers afglijdt en ze weten dat ze voor eigen succes mogen gaan. Ruud tikte daarop zijn eindspel vakkundig uit en voerde de score op naar 5½-1½.Ten slotte was Tobi nog bezig aan het zesde bord. Het toeschouwersaantal was intussen flink opgelopen, want de wedstrijden van het eerste en het derde waren reeds afgelopen. In vliegende tijdnood aan beide kanten schoof Tobi een toreneindspel naar de winst.

Een flinke 6½-1½ zege dus, die perspectief biedt voor de rest van het seizoen. De volgende wedstrijd, uit tegen P.I.O.N. 2 in Groesbeek, zullen we moeten laten zien dat we deze topstart geen incident was.

[Het verslag van Tornado vind je hier.]

Share

1 reactie

  1. Maarten van Rooij schreef:

    Mooi verslag Simon. Die analyses bij de partij van Frans zijn echt pareltjes. Wel fijn is dat je daar vast niemand mee beledigt. Behalve dan de English illiterates. Bert-Jan speelt wel een beetje vals natuurlijk met zijn Joni. Zo kan ik ook winnen! Met zo’n overvloed aan kwaliteit in je team hoef je voor die Groesbekers niet bang te zijn.

Geef een reactie