Stroef begin voor UVS1

UVS1 beet zaterdag 28 september het spits af in de 1e klasse KNSB met een thuiswedstrijd tegen LSG2. Op voorhand een gelijkwaardige match, in werkelijkheid niet. Door het ontbreken van drie basisspelers kwamen we enigszins verzwakt op, en omdat Hamoen werd geconfronteerd met een onverwachte privé-situatie en niet kon spelen, stonden we na een uur met 0-1 achter.

Dat was even slikken, maar ikzelf mocht in mijn debuut snel de gelijkmaker noteren. Mijn tegenstandster onderschatte de gevaren die haar koning liep. Dit kostte haar uiteindelijk een stuk waarna een straal gewonnen eindspel voor mij overbleef:

Antons tegenstander nam wat risico’s om Anton positioneel weg te drukken. Dit gaf Anton één kans op zeer goed tegenspel met een sterke loper op b7 (en voordeel), maar Anton miste die voorzetting en was daarna kansloos. Lars speelde met wit tegen Eelke Wiersma, en besloot het solide aan te pakken. Dat wierp zijn vruchten af, want op een gegeven moment had Lars een klein voordeeltje en weigerde hij een remiseaanbod. Vervolgens schommelde het voordeel de andere kant op en weigerde Eelke op zijn beurt een remiseaanbod. Het onvermijdelijke werd nog even uitgesteld, enfin, het werd remise. Hieronder zijn analyse.

Jan zat op bord 5 en leek na de opening geen problemen te hebben. Daarna heb ik de partij niet op de voet gevolgd en meldde Jan na de partij dat het ergens in tijdnoodfase mis was gegaan:

Lukas was lekker op dreef met zwart op het eerste bord. Tijdsvoordeeltje opgebouwd, langzaamaan lichte positionele druk, dan een foutje bij de tegenstander, en niet veel later het punt bijschrijven. Dat klinkt heel makkelijk allemaal, maar oordeelt u zelf:

Roy speelde een ingewikkelde Winawer. Naar mijn idee stond Roy lange tijd wat beter, totdat het voordeeltje in het eindspel wat vervaagde. Normaliter zou remise dan dichtbij komen maar gezien de tussenstand en de stellingen op de andere borden pushte Roy door. Roy overzag een truc, waardoor hij zijn loper voor een vrije h-pion moest geven. Een ongelukkige verliespartij.

Koen was op de herfstachtige zaterdag in zomerse kledij in de zaal verschenen. Dit frisse optimisme was terug te zien in zijn spel. In een Pirc had zwart al vrij vlot een comfortabele stelling maar Koen bleef er zeer relaxed onder en schoof lekker f4-f5, gevolgd door Tf1-f3-g3 naar de zwarte koning. Koens tegenstander ging direct de fout in, en moest een stuk geven. Daarna duurde het nog even, maar Koen gaf geen kans meer weg en won de partij.

Met een tussenstand van 3,5 – 4,5 streden Jaap en Guido – beiden in mindere, wellicht houdbare stellingen – voor remise. Jaap was verwikkeld in een interessant eindspel:

Ook Guido kon zijn stelling net niet redden, waardoor de eindstand uitkwam op een 3,5 – 6,5 nederlaag.

[Red.: het verslag van LSG vind je hier]

Share

Geef een antwoord