OSV 1 (Oss) – UVS 3

Na de onverwachte promotie naar een hogere groep in de KNSB, zal UVS 3 dit seizoen hard moeten werken om in deze klasse te blijven. UVS 3 heeft echter voldoende potentieel om toch iets leuks neer te zetten. Tegen het eerste team van Oss, dat gemiddeld 100 ratingpunten meer had, kon UVS 3 voor het eerst bewijzen wat het waard was. Er was geen respect voor ratingpunten.

Drie invallers

Teamleider Ron van Dijk moest vervangers zoeken voor Thomas Willemsen (verhinderd), Ruud van de Plassche (geleend door UVS 2) en Koen de Wilt (geleend door UVS 1). Koen (1843 rating) versloeg overigens in UVS 1 een tegenstander met 2109 rating! Drie capabele spelers uit lagere teams waren bereid om in te vallen: Lambert Hofman, Bert-Jan Boer en Frans Nijenhuis. Bert-Jan Boer kon door onverwachte problemen niet aanwezig zijn, zodat we met een 1-0 achterstand moesten starten.

Plotseling werd het portier van de auto opengerukt en drong iemand naar binnen

Ik (Klaus) zou voor de heenreis in Zwanenveld door Ruud opgepikt worden. Eindelijk stopte zijn auto. De achterbank zag er vuil en rommelig uit, zodat ik nergens kon zitten. Ik ruimde wat op, d.w.z. schoof snel wat spulletjes naar de andere kant zoals ‘n kinderstoeltje, tas, kranten, haarborstel, condooms enz. Daarna stapte ik razendsnel in. Er riep echter iemand vanaf de chauffeursplaats met overslaande vreemde stem: “Mijnheer, wat bent u aan het doen?” Tot mijn grote verrassing moest ik vaststellen, dat het de auto was van een volslagen vreemdeling.

Werkzaamheden aan de autobaan

Doordat er niet via de autobaan gereden kon worden moest er langs tussenweggetjes een route naar Oss gevonden worden. De tussenweggetjes waren helemaal dichtgeslibd. Lange files dwongen tot langzaam rijden. Via de telefoon werd de tegenstander gemeld dat we later zouden aankomen. De mannen uit Oss waren zo sympathiek om de klok nog niet in te drukken.

Ondernemend trokken wij ten strijde

De afwezige Bert-Jan werd op bord 2 geplaatst. Dat was een zekere nul voor ons, maar het bleek te zijn tegen de speler uit Oss met de hoogste rating (2115). Wouter was het snelst klaar met een duidelijke remise. Tsji (rating 1989) ging aan het eerste bord een leeuwengevecht aan met Nico Schouten (rating 2104!). Tsji leek op remise af te stevenen, maar op het laatst overzag hij iets, waardoor hij toch nog verloor. Ruud speelde een soort Siciliaans. Zijn partij zag er hoopvol uit. Hoewel remise ’n mooie uitslag was, baalde hij, omdat er duidelijke winstkansen waren. Klaus bracht met overtuigend spel zijn tegenstander in ’n dwangpositie. Winst kon op talloze manieren geforceerd worden, maar Klaus gaf zijn dame weg. Ron gaf als teamleider het goede voorbeeld: hij was de enige die won en nog wel tegen de ex-kampioen van Oss. Lambert wist met zijn bekende opening zijn stelling in evenwicht te houden: als invaller behaalde hij een verdienstelijke remise, maar er waren momenten dat hij winstkansen rook. De andere invaller (Frans) opende goed en solide. Een binnendringende toren was echter het begin van het einde.

Tot in het laatste uur bleef UVS nog kansen houden op een gelijkspel, maar door blunders in “blessuretijd” ging UVS toch nog ruim ten onder met 5½- 2½. De spelers (voor zover ze daaraan toe zijn gekomen) hebben hun eigen verslag gemaakt.

Gezien het gemis van 3 van onze sterkere spelers, mag je zeggen, dat het niet eens zo slecht ging. Je moet dan niet blunderen in “blessuretijd” of even de juiste zet missen. Na het schaken trok ’n deel van het team naar eet-café “Plek” ( Hatertseweg 23 A) om daar nog even gezellig bij te komen.

Sjaak Laurant van de schaakvereniging Oss maakte ook een verslag. Zie: http://www.osseschaakvereniging.nl/bt1.php

Share

3 reacties

 1. Dennis Breuker schreef:

  Twee vragen die bij me opkomen na dit mooie verslag:
  1) Werd je nog bedankt voor het opruimen van de achterbank?
  2) Is restaurant Plek aan aanrader?

 2. Klaus Wüstefeld schreef:

  Dennis, ik had dezelfde gedachte over dat opruimen van de achterbank.
  Toen hij vroeg”mijnheer,wat bent u aan het doen?”, had ik natuurlijk ook kunnen zeggen: “Mijnheer, ik zag, dat uw achterbank zo rommelig was en wilde zo aardig zijn om hem op te ruimen”. Op dat moment vond ik het helemaal niet zo leuk, maar achteraf vond ik het wel dol komisch. De auto stopte precies naast mij: doordat de zon precies in mijn gezicht scheen, zag ik niet wie er voorin zaten, maar ik wilde zo snel mogelijk instappen om niet te veel oponthoud te veroorzaken. We hebben er achteraf flink om moeten lachen.
  Ik dacht al: wat is die Ruud in korte tijd erg oud geworden.

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Lambert, Wouter en Tsji waren in Restaurant Plek, zij kunnen meer vertellen over het blijkbaar vrij nieuwe restaurant.

Geef een antwoord