UVS in Split

Op 1 augustus vertrokken clubkampioen Jasper, nieuw lid en 1e teamdebutant Olav Schoonenberg en, met clubzilver, ikzelf naar Split om mee te doen aan het Split Open Chess 2019, dus deze editie met een sterke UVS-afvaardiging. Dit bleek een uitstekende keuze: een mooi centrum, prachtig aan de zee en dus geregeld lekker zwemmen en leuke uitjes zoals Krka National Park, het paleis van Diocletianus (naar het schijnt een Game of Thrones-locatie!) en heel erg lekker eten. Met verder een plezierige speelruimte in hotel Zagreb is dit toernooi dan ook een absolute aanrader.

Dan op de borden: voor Jasper werd het door verlies in de laatste ronde een nipt teleurstellend toernooi terwijl Olav bijna een toptoernooi maar in ieder geval met een keurige ratingwinst van 15 punten afsloot. Voor mij werd het het een toptoernooi waarbij ik zelfs een IM-norm wist te halen. Hierdoor is mijn FIDE-rating inmiddels naar 2365 opgelopen met achterblijvende KNSB op 2294. Van ons drieën hier enkele fragmenten. Vele partijen van ons zijn hier terug te vinden.

Allereerst Jasper:

Hier Olav:

En tot slot van mijzelf:

De eerste twee rondes had ik gewonnen van Kroatische vrouwen met in de tweede partij hard werken met zwart in een paardeindspel. De derde ronde ging lekker soepel:

Na deze start met 3 uit 3 was het duidelijk dat nu een topper zou volgen. En die kwam er met zwart tegen de Oostenrijkse grootmeester Andreas Diermair op bord 3. Dit werd een eenvoudige remise na 29 zetten. Hiermee kon ik opnieuw een sterke tegenstander verwachten!
En die kwam er met wit op bord 5 tegen IM Srdan Sale en werd een partij die mij uiteindelijk de schoonheidsprijs opleverde:

Met deze soepele winst stond ik gedeeld eerste met 4,5 uit 5! Wel kon ik mijn borst nat maken voor de volgende GM met zwart op bord 3 in ronde 6 tegen Robert Zelcic. Na de opening ontstond een eindspel waarik wits druk neutraliseerde en met een laatste nauwkeurige zet had de remise getekend kunnen worden. Ik speelde een slechte zet waarmee ik een slecht eindspel moest keepen dat verloren voelde. Na een lange partij gebeurde het wonder: met 3 vrijpionnen voor mijn tegenstander tegen 1 in een toreneindspel wist ik te ontsnappen naar remise.

Met 5 uit 6 gedeeld aan kop moest ik in ronde 7 tegen de sterke IM Max Warmerdam, jeugdtalent uit Nederland. Na een zet van hem gemist te hebben in de opening had ik snel een hekel aan mijn steling en kon nog net ontsnappen met ongelijke lopers met een pion minder: met 5,5 uit 7 en een gedeeld derde plek op naar de volgende zware tegenstander.

In ronde 8 op bord 3 met zwart tegen IM Tomas Beerdsen, een sterke aanvalsspeler en jeugdtalent uit Nederland. Hier begon mijn geluk op te raken en Thomas speelde een mooie partij, waarschijnlijk tweede in the best game awards met mij nu aan de andere kant:

Hiermee waren mijn kansen op een topklassering verkeken maar met een TPR van 2453 en een zwakkere tegenstander op komst had ik wel nog een IM-norm in eigen hand als ik zou winnen!

Hiermee was mijn eerste IM-norm bereikt! Helaas net geen top-tien klassering maar wel een zeer succesvol toernooi.

Rest nog de slotcombinatie van mijn partij tegen Srdan Sale:

Share

2 reacties

  1. Joost Retera schreef:

    Alledrie warmgespeeld voor een nieuw extern seizoen, zie ik.
    Nogmaals gefeliciteerd, Lukas!

  2. Dennis Breuker schreef:

    Mooi verslag. Jullie hebben mij lekker gemaakt om volgend jaar ook mee te doen!

Geef een reactie