Een egeltje op het rooster met Stockfish en Leela Chess Zero

De resultaten van het schaakprogramma AlphaZero die we vorig jaar zagen, hebben op mij een behoorlijke indruk achtergelaten. Ik had niet verwacht dat een programma met een compleet andere aanpak de in mijn beleving haast ongenaakbare traditionele programma’s als Stockfish soms alle kanten van het bord kon laten zien. Met veel plezier heb ik deze zomer het boek Game Changer van Matthew Saddler en Natasha Regan gelezen, waarin veel analyses staan van de matchpartijen tussen AlphaZero en Stockfish en waaruit je kunt opmaken waar de verschillen tussen de programma’s zitten.

Nu is AlphaZero niet beschikbaar voor de gewone schaker, maar Dennis Breuker maakte mij er op attent dat er wel een open source programma is dat op dezelfde wijze werkt: Leela Chess Zero. Ik had die ontwikkeling even gemist, intussen is het waarschijnlijk al het sterkste programma dat voor de gewone schaker verkrijgbaar is. Ik heb er nu zelf wat mee gewerkt en merk dat het Leela Chess Zero, kortweg lc0, inderdaad veel van de trekjes vertoont die we zagen bij AlphaZero. Veel meer lange termijn plannen, minder hangend aan materiaal, maar aan de andere kant soms wat blind voor ’toevallige’ verdedigingsmogelijkheden die Stockfish veel sneller ziet.

Als voorbeeld geef ik een lange analyse van mijn partij tegen Lukas van der Linden uit de interne van het afgelopen najaar. Ik had hem toen al geanalyseerd met Stockfish alleen, maar de nieuwe blik met lc0 leerde me erg veel nieuwe dingen over de partij.

Share

1 reactie

  1. Maarten van Rooij schreef:

    Prachtig inkijkje Pepijn! Hoe een mooie partij nog mooier kan worden!

Geef een antwoord