Schaakprofiel: Bert-Jan Boer

Bert-Jan Boer is ruim 25 jaar lid van onze club en speelt al jarenlang zowel in de interne als externe competitie. Daarnaast is hij een zeer goede auteur, zoals blijkt uit zijn prachtige partijverslagen en schitterende schaakverhalen waar de liefde voor het spel vanaf druipt. Zijn schaakambities heeft hij in de loop der jaren wat naar beneden bijgesteld: hij is tevreden als hij een stabiele speler is met een rating van rond de 1700 punten.

Bert-Jan meldde dat hij graag wat human-interest vragen in de schakersprofielen zou zien om het geheel wat meer kleur te geven. Hij formuleerde daarom de eerste vraag zelf en gaf er direct zijn antwoorden op.

  1. Wat zijn je lievelingskleur, sterrenbeeld, favoriete acteur, actrice, vakantieland, boek, film, schrijver, eten, muziek, dier, schaakboek, opening, drank, schaaksite, favoriete tegenstander, angstgener, drie favoriete schakers aller tijden?

Bij mij zijn dat respectievelijk: Paars, Schorpioen, Jack Nicholson, Gwyneth Paltrow, Kroatië, ‘Swanns kant op’(Marcel Proust), A few good men, Ilja Leonard Pfeijffer, Pizza Hawaï, van Bach tot hiphop, Koala, Oordeel en plan(Max Euwe), Siciliaans, Spa peach bronwater, Lichess.org, Onno Marres, Mathijs Broeren, Morphy/Capablanca/Fischer.

  1. Waarom ben je lid van UVS geworden en in welk jaar was dat?

Omdat ik als toenmalig huisschakertje ineens gegrepen werd door de diepte van het spel toen ik het boek ’Oordeel en plan’ van Max Euwe las. Dat boek liet me zien wat echt schaken is. De schellen vielen me van de ogen. Zo wilde ik ook leren spelen en ik wilde met gelijkgestemden mijn passie voor het spel kunnen delen. Dat was in 1992.

  1. Wat vind je leuk aan UVS?

De vrij constante kritische massa aan leuke mensen en de stevig in de clubcultuur verankerde gezellige nazit.

  1. Wat vind je hoogtepunten van je lidmaatschap van UVS en zijn er eventueel ook dieptepunten?

Persoonlijke hoogtepunten zijn mijn overwinning op Maarten van Rooij (zie partij) en een paar kampioenschappen met UVS4 en UVS5.
Een meer algemeen hoogtepunt vond ik de promotie van het eerste naar de 1e klasse KNSB in 2015. Zoiets straalt af op de hele club. Ik kreeg op een toernooitje ooit de vraag van zo’n typisch hiërarchisch ingestelde schaker “Hoe hoog speelt jullie eerste?”. Dan is het lekker om te kunnen zeggen: “1e klasse KNSB!”

Een dieptepunt vond ik de sluipende introductie van de plastic borden op de clubavond. Ook de ratjetoe aan verschillende soorten stukken is mij een doorn in het oog. Het liefst zou ik zien dat er clubbreed gespeeld wordt met uniforme sets van houten borden en stukken van zware kwaliteit. Ok, ik ben een Nazi.

  1. Heb je leuke of bijzondere voorvallen meegemaakt die verband houden met je schaakactiviteiten?

Ik heb een periode gehad dat ik aan het einde van iedere partij mijn handtekening onder de notatie zette en mijn tegenstander mijn boekje overhandigde om ook zijn handtekening ernaast te zetten. Op TV had ik Karpov en Kasparov tijdens een van hun WK-matches hun notatieformulieren zien uitwisselen en ondertekenen en ik wilde hen nadoen (ik was jong). Na afloop van een door mij gewonnen partij in de interne competitie, ergens eind jaren ’90, volgde ik trouw mijn vaste ritueel. Mijn tegenstander begon aan zijn handtekening, verlengde hem met een lange uithaal van zijn pen en kraste vervolgens onder mijn ogen driftig de hele partij door. Toen ben ik maar met deze gewoonte gestopt.

 

Bert-Jan, helemaal links                                                                             (foto: Jan van de Westelaken)

  1. Wat vind jij de leukste en/of opmerkelijkste partij die je gespeeld hebt? Kun je de partij (of partijfragment) met een korte analyse insturen en vertellen wat deze partij zo bijzonder voor jou maakt?

Mijn mooiste partij vind ik die tegen Maarten van Rooij van 14 maart 2017. Toen ik lid werd, was Maarten veruit de sterkste speler van de club. Hij werd in die jaren drie keer op rij clubkampioen. Ik keek enorm tegen hem op. Ik had niet gedacht dat ik ooit intern tegen hem zou spelen. Maar in 2017 had ik een goede periode, bereikte voor het eerst de B-groep, en Maarten zat toen in een mindere fase. Zo kon het gebeuren dat we samen de volgende partij creëerden.

 

  1. Heb of had jij bepaalde schaakambities? Welke zijn dat en zijn ze uitgekomen of verwacht je dat dit nog gaat lukken?

Toen ik net lid was (1992), bazuinde ik altijd rond dat ik in het jaar 2000 een rating van 2000 wilde hebben. Ik begreep toen niet waarom meer ervaren spelers dan altijd gepast zwegen. Inmiddels heb ik wat meer reële ambities: de middenmoot van UVS bereiken (mediaan van ratinglijst), promoveren naar de D-groep en me daar handhaven, een plek in UVS SOS-1 heroveren en een stabiel 1700-spelertje worden. Gaat lukken!

(De antwoorden op de vragen zijn aangeleverd door Bert-Jan Boer. Wil je zelf ook in deze rubriek verschijnen? Mail je antwoorden op bovenstaande vragen dan aan Hans Klip of Ruud van Roosmalen.)

Share

Geef een antwoord