Over David Bronstein (1924 – 2006)

“De match die Botwinnik daarvoor speelde tegen David Bronstein in 1951 ging de geschiedenis in als de tweekamp waar de wereldkampioen zijn titel al aan Bronstein had moeten inleveren. De uitdager stond met nog drie partijen te spelen één punt voor. Op de valreep slaagde Botwinnik er nog in om een gelijkspel af te dwingen door de voorlaatste partij op dubieuze wijze te winnen, waardoor hij als wereldkampioen zijn titel behield. Bronstein heeft altijd gefluisterd dat hij nooit wereldkampioen mocht worden van de autoriteiten. Hij was een Jood, Botwinnik zat in het centrum van de macht bij het toenmalige Sovjetsysteem. […] Bronstein was een speler met een uiterst originele kijk op het spel. In veel partijen had hij een hang naar het avontuurlijke in het schaken. […] Het is tragisch dat deze geweldenaar nooit wereldkampioen mocht worden.”

Bron: Herman Grooten, Schaakgeschiedenis in vogelvlucht 17: David Bronstein, https://www.schaaksite.nl/2018/01/04/schaakgeschiedenis-in-vogelvlucht-17-david-bronstein/

Bronstein (geboren in Oekraïne, gestorven in Wit-Rusland) was niet alleen een geweldige schaker. Hij wist ook de aandacht te trekken met zijn analyses van toernooi-partijen, waardoor hij een belangrijke bijdrage leverde voor de openingstheorie. Zijn analyses werden ook in Nederland goed gevolgd. Daarnaast ging Bronstein ook de wereld rond, niet alleen voor toernooien, maar ook om simultaanseances te geven.

Natuurlijk zal de geachte lezer nu graag een partij van Bronstein willen zien om zo beter kennis te maken met het spel van hem. Dat kan. Maar dan moet ik u verwijzen naar Google, want bovenstaande gegevens heb ik ook van Google.

Je kunt je wel afvragen, waar die plotselinge aandacht voor Bronstein vandaan komt. Dat is vrij simpel. In een oude doos vond ik namelijk een originele handtekening van Bronstein: met de ballpoint geschreven bij gelegenheid van een simultaan te Hilversum (5 januari 1963). Tja, die handtekening ga ik weggooien (bij het oud papier) samen met een heleboel andere oude schaakspullen. Of is er nog iemand, die handtekeningen van topschakers uit de schaakgeschiedenis verzamelt?

Ik bewaar hem nog even.

Klaus Wüstefeld

Share

2 reacties

  1. Thei van Laanen schreef:

    Hé Klaus, wil jij die handtekening echt gaan weggooien? Dan zou ik hem graag van je willen hebben. Ik ben een verzamelaar, en bovendien neemt een handtekening weinig plaats in..

  2. Klaus Wüstefeld schreef:

    Je hebt geluk gehad Thei, ik heb de handtekening nog. Hij is nu voor jou. Bij gelegenheid zal ik hem overhandigen. Zie verder in ’n email aan jou
    groet Klaus

Geef een reactie