Need for speed

In de vroege ochtend van zaterdag 15 juni rijden drie van de snelste denkers van UVS naar het Willem II-stadion in Tilburg om mee te doen aan het NK lightning chess. Ze zullen die dag de muze Caïssa 43 keer overrompelen in partijtjes van 2 minuten per persoon per partij.

De mannen lopen over van zelfvertrouwen.
Bert-Jan: “Toen ik gisteravond het licht in de slaapkamer uitdeed, lag ik in bed voordat de kamer donker werd.”
Anton: “Vlak voor vertrek loste ik nog even de sudoku uit de Volkskrant op. Zonder pen uiteraard, binnen de minuut uiteraard.”
Ron: “Een vluggertje op de keukentafel duurt bij mij nooit langer dan 01:43.”

Ruim van tevoren komen ze aan bij het stadion. Quasi ontspannen hangend aan een statafel in de barruimte zien ze de snelschaakbeesten een voor een binnendruppelen: Manuel Bosboom, Thomas Beerdsen, Hing Ting Lai, Merijn van Delft, Mark Timmermans, Liam Vrolijk, Miquel Admiraal. Veldheertjes met repertoirtjes. De bekende schaaktrainer en schaakboekenschrijver Herman Grooten is ook van de partij, samen met zijn zoontje Tommy (9).

En dan is daar ineens Anish Giri in een T-shirt van zijn sponsor, Optiver, een Nederlandse onderneming op het gebied van handel in financiële derivaten. Zo’n bedrijf afficheert zich natuurlijk graag met snelle denkers. Rekenen en denken zien zij waarschijnlijk als synoniemen. Ron heeft het geluk dat hij in de eerste voorronde tegen Giri mag spelen. Het wordt geen groot succes. Zelf speel ik mijn eerste partij tegen Manuel Bosboom. Hij lijkt nog niet helemaal opgewarmd, maar ik verlies uiteindelijk toch.

Tijdens zo’n dag bliksemsnel snelschaken krijgen je zintuigen er behoorlijk van langs.

Je ziet: goede zetten, afzichtelijke blunders, nog een UVS’er! (misschien wel de meest flitsende geest van onze club, Hamoen Habibi), gefronste wenkbrauwen, een perfect getrimde grasmat, een kapotte handdoekautomaat met daaraan een doorweekte, treurig afhangende gescheurde lap katoen, opgetrokken wenkbrauwen, technische hoogstandjes, ongelooflijk gepruts, aarzelend boven het bord zwevende handen, denkrimpels, vallende vlaggen, vreemde snuiters, trillende benen en hier en daar een leuke vrouw.

Je hoort: zeven verschillende talen, “prettige partij”, opgewonden stemmen, bedrukte stemmen, “Goed gespeeld” (uit de mond van een kind waarvan je zojuist kansloos hebt verloren), het gebral van de onvermijdelijke dronken idioot bij de gratie van wiens gekte alle andere deelnemers “normaal” zijn, omvallende stukken, “Mijn vader is IM en mijn moeder is FM” (uit de mond van Tommy Grooten (9) nadat hij je tactisch heeft geflest) en iedere ronde het langzaam aanzwellende geluid van tijdnoodgebeuk op schaakklokken dat 43 keer uitmondt in een auditieve sensatie die doet denken aan een klaterende fontein.

Je voelt: verschillende soorten handdrukken (krachtig, breekbaar, slap, half) in diverse varianten (droog, vochtig, kletsnat, warm, koud), zelfhaat, bewondering, druk op je borst, die eerder genoemde lap katoen, minachting, haat, liefde, compassie.

Je ruikt: zoet zweet, zuur zweet, Axe Africa, oud zweet, stresszweet, Sanex men, een sick building, Davidoff Coolwater, Zadig&Voltaire, mogelijkheden en af en toe een rat.

Je proeft: goeie koffie, een broodje kaas met een blaadje sla, een broodje ham, een mooi stuk handfruit (mandarijn, peer of appel, allemaal bij de prijs inbegrepen), Haribo perziken (zelf meegenomen) en een paar keer het zoet van de overwinning.

Drie UVS-ers…op de perstribune (Bron foto: facebook Hans JG de Lange)

En aan het eind van zo’n dag ben je compleet uitgewoond en dolgedraaid maar zeg je toch zodra je de auto instapt: “Volgend jaar gaan we weer!”

PS: De titel ging uiteindelijk niet naar Giri, maar was voor de derde keer in vijf jaar een prooi voor IM Hing Ting Lai.

Manuel Bosboom- Hing Ting Lai. Tommy Grooten kijkt toe

Bron foto: Frans Peeters, https://www.flickr.com/photos/suspeeters/48073676208/

Share

2 reacties

  1. Marcel Verstappen schreef:

    Zo fraai tastbaar en levendig beschreven dat ik volgend jaar mee wil doen aan dit drugsfestijn! Reserveer maar vast een plek in je auto, Ron.

  2. Bert-Jan Boer schreef:

    Het slechte nieuws is dat het toernooi dit jaar niet doorgaat Marcel. Het goede nieuws is dat ik gisteren toestemming kreeg van de rechthebbende voor het plaatsen van een foto die ik op 10 juli 2019 toevallig op Facebook tegenkwam (ik stuurde toen een verzoekje). En er staat inmiddels ook een mooie aftermovie van het toernooi op de website van SGKing met daaronder ook nog drie filmpjes van partijen uit de finalegroep https://www.sgking.nl/nk-lightning/
    Late we hopen dat we in 2021 weer met een autootje vol naar Tilburg kunnen…

Geef een antwoord