De meest opwindende schaakstelling in 75 jaar

Bij het doorzoeken van oude dozen met schaakspullen trof ik een stelling aan, die geplaatst werd in een UVS-blad van pakweg 20 à 40 jaar geleden. Ik had die stelling eigenlijk nooit meer gezien en was verrast dat ik die nog had liggen. Zo’n stelling mag je nooit vergeten, dacht ik, en zeker bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan is het de moeite waard om die nog eens te publiceren, maar is het de meest opwindende? Er zullen wel meer van dat soort stellingen geweest zijn, maar deze is wel idioot gek.

Van welke datum?

Wie wil weten van welke datum deze stelling is, zal enig speurwerk moeten verrichten. Hij heeft in één van de vele bladen van UVS gestaan. Ik geef alleen de stelling. Verder geef ik enige aanwijzingen, die het zoeken naar de datum vergemakkelijken.
1. De stelling stamt uit de externe partij van Lambert Hofman tegen Frans Tromp, die voor Wageningen speelde (later voor ASV?). Lambert speelde toen in ons eerste team, dat moest winnen om kampioen te worden.
2. Wim Baake zat toen (meen ik te moeten vaststellen) normalerwijze aan het eerste bord.
3. Rond diezelfde tijd speelde UVS ook de finale van de bekerwedstrijden. Hans Klip wist toen nog een punt binnen te slepen voor UVS, waardoor het 2-2 werd en UVS de beker won na loting.
Met deze gegevens kunnen onze rechercheurs misschien achterhalen wanneer de partij Hofman-Tromp gespeeld werd. Lambert zelf had de partij niet direct voorhanden.

De stelling zelf

De stelling zelf is te bizar voor woorden. Zo’n opwindende stelling heb ik, dacht ik, nog nooit van mijn leven gezien. Het is wel een stelling van twee mensen, die toentertijd topschakers waren, m.a.w. het is geen knoeipartij geweest. Je kunt je ook afvragen of dit een gecomponeerde stelling is met de opgave: “Wit geeft mat in drie zetten”. Inderdaad gaf Wit mat in drie zetten, maar het was wel in een gewone externe partij en dus niet gecomponeerd. Ik heb zelfs de neiging te zeggen dat de stelling verkeerd is overgenomen, maar ik dacht dat het correct was. Wie er aan de beurt was, weet ik niet en hoe Lambert na 3 zetten won weet ik ook niet. Het staat wel in dat ene blad van UVS op bladzijde 21.

Share

1 reactie

  1. Lambert Hofman schreef:

    Hé Klaus, mooi dat je deze partijstelling hebt weten te vinden in je archief. We wonnen deze wedstrijd tegen Wageningen 1 op 28 maart 1981 met 6,5- 3,5 en werden daarmee kampioen van de OSBO. In de daaropvolgende promotiewedstrijden tegen Weenink (Beverwijk, Nieuwegeijn en Favorita (Enschede) kwamen we niet verder dan de derde plaats en dus geen promotie naar de KNSB. Het UVS 1 team bestond toen uit de volgende personen: Baake,Klip,Harmsen, Tommassen, Lenferink, Polman, Ottenheim, Hofman, Wüstefeld en v Heezen. In de stelling hierboven is zwart aan zet en speelt 28.. th4 en staat dan nog steeds gewonnen. Met een “beetje” hulp van zwart volgde inderdaad vrij snel de overwinning voor wit. Wordt vervolgd!

Geef een reactie