Schaakprofiel: Ruud van der Spoel

Over twee jaar is Ruud van der Spoel 40-jaar lid van UVS. Behalve als schaker is Ruud ook op andere gebieden actief voor UVS. Zo was hij lange tijd bestuurslid en is hij een frequent auteur van interessante analyses van schaakpartijen en bijzondere stellingen. Ruud kijkt met veel plezier terug op zijn schaakactiviteiten en heeft zich nu zelfs voor de eerste keer in al die jaren een concreet schaaktechnisch doel gesteld: Hij wil aan het einde van het komende seizoen opnieuw een 1900+ rating hebben op de UVS-ranglijst. Dat gaat hem vast lukken!

  1. Waarom ben je lid van UVS geworden en in welk jaar was dat?

Jaar: 1981 (in de loop van seizoen 81/82)
Ik ben in 1981 naar Nijmegen gekomen, ben eerst bij SMB lid geworden, een paar maanden later een keer bij UVS wezen kijken. UVS was gezelliger, dacht ik toen, dus geswitcht.

  1. Wat vind je leuk aan UVS?

Alles! Mooie competitie; levendige club; oud en jong; beginners en meesters.

  1. Wat vind je hoogtepunten van je lidmaatschap van UVS en zijn er eventueel ook dieptepunten?

Hoogtepunten schaaktechnisch: 3 maal kampioen van UVS. En eromheen: mijn jaren als lid van het bestuur (8 jaar penningmeester en 4 jaar intern wedstrijdleider). Die bestuursjaren zijn heel leerzaam geweest en heel gezellig.
Dieptepunten: er zijn jaren geweest dat ik voor de externe bijzonder beroerd heb gespeeld, bijvoorbeeld het afgelopen seizoen.

                                                                                                                                            foto: Jan van de Westelaken

  1. Heb je leuke of bijzondere voorvallen meegemaakt die verband houden met je schaakactiviteiten?

Ooit heb ik een partij vooruit gespeeld voor de externe competitie voor -ik meen- UVS2. Harold Bekkering en ik moesten toen op vrijdagavond naar Lelystad! Vrijdagavond, allebei murw door de achterliggende werkweek, in een totaal niemandsland uren rijden naar Lelystad, en dat allemaal voor een potje schaak, en je moet dan ook nog terug. Een bijzonder geval van clubliefde denk ik. Maar we hadden wel 2 bordpunten in de pocket op de terugweg!

  1. Wat vind jij de leukste en/of opmerkelijkste partij die je gespeeld hebt? Kun je de partij (of partijfragment) met een korte analyse insturen en vertellen wat deze partij zo bijzonder voor jou maakt?

Deze partij vind ik zo bijzonder omdat ik in mijn geliefde Morragambiet drie stukken offer voor een mataanval. En achteraf blijkt het ook nog helemaal correct te zijn! De partij is al eerder ingestuurd in 2012 en staat op de site: www.uvsnijmegen.nl/2012/04/13/play-the-morra. De engine heeft een paar minuten nodig na de 11e zet van zwart om tot de conclusie te komen dat het mat-in-23 is!

  1. Heb of had jij bepaalde schaakambities? Welke zijn dat en zijn ze uitgekomen of verwacht je dat dit nog gaat lukken?

Nooit echte ambities gehad, maar op dit moment heb ik wel een echte ambitie: ik wil weer 1900 + elo-punten hebben op de UVS-ranglijst aan het eind van het volgend seizoen! Potverdikkie.

(De antwoorden op de vragen zijn aangeleverd door Ruud van der Spoel. Wil je zelf ook in deze rubriek verschijnen? Mail je antwoorden op bovenstaande vragen dan naar Hans Klip of Ruud van Roosmalen.)

Share

Geef een reactie