Geslaagde jubileumdag

Terwijl buiten bij 31° C de mussen van het dak vielen, vierde UVS haar 75-jarig bestaan met een zeer geslaagde jubileumdag waarvoor, naar later bleek, ruim 60 leden en oud-leden zich naar het Kolpinghuis hadden begeven, onze nieuwe thuisbasis sinds we eind 2018 Groenewoud moesten verlaten vanwege een verbouwing.

Het programma, dat uitstekend en strak was georganiseerd door de jubileumcommissie – bestaande uit Hans Klip, Dennis Breuker, Ruud van der Spoel en Maarten van Rooij – ging van start met koffie met gebak. In het openingspraatje van Lambert Hofman, zelf het lid met het langste onafgebroken lidmaatschap: 61 jaar, kon de voorzitter melden dat de secretaris inmiddels het 100e seniorenlid heeft kunnen inschrijven en dat we samen met onze bloeiende jeugdafdeling (42 leden) het voormalige ledenrecord van 130 uit de jaren 1960 ruimschoots hebben overtroffen. Alle reden dus voor een feestje, te meer daar de gemeente Nijmegen het gebeuren subsidieerde met € 750,-

Quizfanaat Joost Retera vergastte het gezelschap vervolgens op een uitgebreide en heel vermakelijke schaakquiz die in vooraf ingedeelde groepen van 4 of 5 deelnemers werd gespeeld. De vragen varieerden van ludiek simpel (benoem het veld op het schaakbord dat correspondeert met een beroemde overleden Nederlandse volkszanger wiens zoon ook zingt) tot volstrekt aporetisch (kennelijk de fraaie ogen van schaakster Tatiana Kosintseva). Het winnende team, de Enpassanten (Hans Klip, Anton van Rijn, Ruud van Roosmalen, Justin Sewalt en Elwin Berlijn), was wel erg ‘zwaar’ bezet, waardoor het best knap was dat de runner-up, Team Seven (Maarten Sollema, Diderick Holtland, Wouter Dinjens en Jan van de Westelaken), met maar twee punten verschil (99 tegen 101) de winst miste. Het scheelt aanzienlijk als je een grootmeester in de gelederen hebt ;)

Natuurlijk moest er ook geschaakt worden. Terwijl de Oranjedames op het WK begonnen aan hun kwartfinalewedstrijd tegen Italië en barman René met de regelmaat van de klok hartige hapjes klaarzette, begonnen de aanwezigen aan een koppeltoernooi volgens de Hands & Brains-methode. Elk tweetal bestaat uit een sterkere en een minder sterke speler. De Brains van het tweetal zegt met wat voor soort stuk (paard, pion) er gespeeld moet worden, waarna de Hands een zet moet uitvoeren. Bizarre stellingen waren uiteraard het gevolg. Er moest een ronde geschrapt worden, omdat het programma dreigde uit te lopen. De volgende duo’s (met daarachter de gezamenlijke elo) wisten hun groep te winnen: Suzanne van Winkel / Jan Pijkeren (3530), Thierry Pol / Bart van Leeuwen (3443), Dirk van Nuland / Luuk Peters (3547), Simon van Dijk / Justin Sewalt (3470) en Bert-Jan Boer / Wouter Dinjens (3534). Ondertussen wonnen de Oranjedames ook nog eens hun wedstrijd, wat de sfeer alleen maar ten goede kwam.

Rond 17.30 uur betrad gastspreker prof. dr. R. ten Bos het spreekgestoelte. Dat deze filosoof inmiddels (inter)nationale bekendheid geniet als de voormalige Denker des Vaderlands, neemt niet weg dat wij hem vooral kennen als (niet-actief) clublid en voormalig ‘remisekoning’ van UVS. Hij sloot zijn speech, waarin Emmanuel Lasker, wereldkampioen van 1894 tot 1921, een prominente rol speelde en Albert Einstein werd getypeerd als ‘beroerde schaker’, af met de dreigende woorden ‘I’ll be back!’ Gezien de strekking van zijn betoog wellicht met minder equilibristische neigingen dan in het verleden.

Nadat de kampioenen en andere prijswinnaars van het seizoen 2018/2019 waren gehuldigd, kon men in de rij gaan staan voor een lekkere Indische rijsttafel die door de cateraars werd opgediend. ‘Voldaan keerde men huiswaarts.’

Volgende afspraak: de Algemene Ledenvergadering op 26 augustus.

Hieronder een impressie van de dag aan de hand van wat snapshots uit de losse pols:

Share

Geef een reactie