Bijlage bij jubileumnummer van 40 jaar geleden

Bij het zien van de foto’s van dit oude jubileumnummer vroeg Henk-Jan (Janssen) zich af: “Wie is wie?”. Misschien zullen wel meer lezers met die vraag gezeten hebben. Het was in die tijd zonder de moderne computermogelijkheden (zoals blijkt uit de laatste advertentie!) niet gemakkelijk om alles perfect gedrukt te krijgen. De computerverkoper uit die laatste advertentie (vd Camp) was overigens directe familie van sterke schakers met de naam vd. Camp, die zowel bij UVS als bij SMB hebben geschaakt. Trouwens, ook de drukker van het jubileumnummer (de “Witte studentenpers”) is directe familie van het Splendor-bestuurslid van Asch, die enige tijd de functie van voorzitter van UVS had.
Hoe dan ook. Er zal in deze bijlage enige (soms iets uitgebreider) uitleg gegeven worden over de foto’s. Ik noem de pagina van het jubileumnummer en zeg dan iets over de foto’s. Ik weet niet alles, daarom: als iemand aanvullingen of verbeteringen kan geven, dan zal dat heel gewenst zijn.

Pag. 2
Boven → Links: Stephan Bergsvoort ( de oprichter). Rechts: Klaus Wüstefeld (met snor)
Onder → Links Glaap (een UVS’er van het begin) Rechts: Theo Gorissen (met baard)

Pag. 11
Boven → Links: Bexkens (na stichter Bergsvoort en na ongeveer 12 jaar voorzitterschap van Hoeboer was Bexkens 10 jaar voorzitter) . Rechts Bergsvoort.
Midden → Links Van Rijswijk, nog niet erg lang geleden overleden en ’n belangrijk clublid, neemt op deze foto de Splendor-beker in ontvangst van Splendor-directeur Maaskamp. De Splendortoernooien van UVS waren toentertijd in heel Nederland bekend.
Onder → Links: van Asch ( namens Splendor enige tijd voorzitter van UVS); Rechts: Hoeboer ( 12 jaar voorzitter na Bergsvoort). De persoon daartussen is mij onbekend.

Pag. 15
Boven → Een UVS-feestje b.g.v. het kampioenschap van het eerste team. Wie de geschiedenis van UVS doorneemt, ziet dat UVS (vaak gesteund door Splendor-subsidie) van feesten hield: een UVS- bandje, een UVS-clublied, een eigen cabaretgroep. Bekende Nederlanders bezochten de club, ook schakers, zoals Euwe, Donner Bouwmeester Withuis en Sosonko.
Midden → heel weinig damesleden, maar ze waren er ( de namen weet ik niet meer) Onder → Een simultaan, gegeven door Donner

pag. 18
Boven → Onze voorzitter Lambert Hofman, toentertijd ook al heel actief als bestuurder met naast hem Ton Titselaar, die ook even secretaris was, vlak eronder de jonge Lambert, die in een massakamp tegen Oss, één van de weinigen was, die kon winnen.
Midden → Links: Huub Snijders, een sportieve jongen, die vrij jong overleed aan een hartstilstand. Hij staat naast Sjoerd Sytema, die vóór Lambert Hofman 5 jaar voorzitter van UVS was, maar ook voorzitter van de Oostelijke Bond (OSBO).
Onder → Links: Jacques Ottenheijm (momenteel SMB’er), daarnaast Henri Lenferink, die ook actief was bij de samenstelling van dit jubileumnummer, momenteel burgemeester van Leiden. Van de andere persoon, die rechts staat, ben ik de naam vergeten.

pag. 22
Boven → Glaap verliest zijn bril, rechts Bergsvoort met touwtje in z’n mond en biljartbal op z’n neus. Verder in het midden: Dickhout, die we heel oud vonden: 84 jaar! En beneden moeder Lydia Beyer met ons jongste lid ooit: Pat Beyer, die de stukken al kon bewegen. Vader en moeder schaakten, terwijl het kind grotendeels in ’n wiegje sliep (bij ’t schaken!)

pag. 30
Boven → Na het schaken vertrok ’n deel van de schakers naar het café Anna corner, op de hoek van Groenestraat en Annastraat. Van linksaf: Ton Titselaar, Maarten van Rooy(?), Jacques Ottenheijm, Bert Wachelder, Ron Engelen, Soethout, Rob van Belle, Maarten Cobben.
Onder → in het café was ook een biljart en een tafelvoetbalspel, zoals op deze foto, met van linksaf: Erik Nöcker, Ron Engelen, Klaus Wüstefeld en Bert Wachelder.

Share

Geef een reactie