Help! Mijn dame is (niet) ingesloten!

Afgelopen maandag speelde ik in de Beker tegen onze secretaris Jan van de Westelaken. Voor Jan was het een revanchepartij, want in onze vorige partij stond het na elf zetten zo:

Jans dame staat ingesloten en hij gaf in deze stelling dan ook op. 1-0.
Jan was na deze nederlaag (naar eigen zeggen ‘een trauma’) dus uit op wraak en dat lukte hem aardig. In de partij van maandag stond het na dertien zetten zo:

Zo kroop ik door het oog van de naald en speelden we verder. Even verderop in de partij was het de zwarte dame die in de knel kwam:

Wat kunnen we hiervan leren? Dames kunnen veel, maar zijn ook kwetsbaar, met name als ze zich aan de rand van het bord begeven, diep achter de vijandelijke linies. Toch valt de partij soms alsnog te redden, al is een portie geluk met een toefje zwijnerij daarbij van harte welkom.

Share

4 reacties

 1. Dennis Breuker schreef:

  Mooi thema, die dames!

 2. Jan van de Westelaken schreef:

  Het is behoorlijk traumatisch als je bij SMB een partij moet inhalen en om 8 uur alweer buiten staat met een 0, verdwaasd prevelend ‘WTF happened just now?’ Wel vreemd dat we in deze partij allebei 17… Td1+ hebben gemist, ook bij de analyse…

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Ik kom net van een weekje vakantie terug en zie heel vluchtig de boven getoonde verrassend leuke stellingen, Wat kan schaken toch mooi zijn! Vooral de tweede partij is spannend . Het is allemaal super ingewikkeld, een heerlijk kluifje voor mensen, die daar nog uren lang op willen analyseren. Maar die eerste partij? Zie ik het misschien verkeerd? Is de Dame in die stelling wel echt verloren? Na ….f5, Lh6x Dh6x verliest zwart slechts een pion en krijgt een open f lijn, d.w.z. nog heel goed bespeelbaar voor Zwart, maar misschien overzie ik iets.

 4. Jan van de Westelaken schreef:

  Na 11…f5 12.Lxh6, Dxh6 13.Pf5 Df4 14.g3 resteert een compleet onspeelbare stelling voor zwart (engine: -5) waarin de dame meer een last dan een lust is. Na mijn compleet mislukte openingsbehandeling leek me dit wel een geschikt moment om de pijp aan Maarten te geven.

Geef een reactie