combiLeren

Omdat je nooit te oud bent om ervan te genieten èn te leren, presenteer ik een paar opgaven afkomstig uit eigen werk zonder oplossing. De opgaven zijn ter lering en vermaak. Dus (schaak)bord op schoot en combileren maar! De snelste combileerling maakt kans op een heuse combilatietang!

De eerste opgave is een makkie en komt uit mijn partij van 13 mei tegen nieuweling Frank van Hoof. Nadat hij mij de controle over de open lijnen heeft gegeven terwijl zijn koning opgejaagd wild is, krijg ik de kans om het af te maken vanuit de volgende stelling:

Opgave: wit aan zet geeft mat in 3.

 

Nog een makkie. In de laatste partij van de vorige periode kon ik kampioen worden door te winnen. Daar zag het lange tijd niet naar uit. Gelukkig krijg ik hulp van mijn aardige tegenstander, Christ Verstegen, die in onderstaande stelling net e5 heeft gespeeld:

Opgave 2: wit aan zet wint

 

De volgende opgave uit de partij tegen Ismael Jamshedy behoeft al iets meer combileerinzicht. Nadat zwart een vergiftigde pion op b2 ging opsnoepen, kwam zijn koningsstelling dusdanig onder vuur dat er geen redden meer aan was:

Opgave 3: wit aan zet geeft mat in 4

 

Tot slot een pittige opgave uit de slotronde van de OSBO-competitie tegen Velp, waarbij de uitslag van mijn partij van cruciaal belang was. Nadat ik mijn tegenstander, Brent van Dusseldorp, onder zware druk heb gezet is het tijd om te oogsten, zo voelde ik aan mijn combileerwater… Na lang peinzen combileerde ik in onderstaande stelling het foute paard, waardoor de partij en de wedstrijd verloren gingen.

Opgave 4: wit aan zet wint een stuk
(Tip: in deze variant moet je 9 zetten diep gaan om met een stuk meer over te blijven!)

Share

2 reacties

 1. Bert-Jan Boer schreef:

  En net als je als schrijver van zo’n stukje denkt: is er dan helemaal niemand die zich buigt over mijn mooie combinaties? Zit ik dit allemaal weer voor de kat z’n kut te posten? Dan is daar uiteindelijk toch altijd weer een idioot die de moeite neemt om de oplossingen zwart op wit te zetten. En met mijn reactie, negen dagen na plaatsing van je opgaven, ben ik voor UVS-begrippen natuurlijk retesnel! Er zijn wedstrijdverslagen waar je langer op moet wachten…

  Opgave 1 1.Dg6+ Kf8 2.Td8+ De8 3.Dxf7#/Dxe8#/Txe8#

  Opgave 2 1.Dd5+!

  Opgave 3 1.Lf5+! Kf7 ( 1…Kh8 2.Le6!) 2.Dg7+ Ke8 3.Dg8+ Pf8 4.Dxf8#

  Opgave 4 1.Pxd5! Txd5 2. Pxc6+! Kd7 3.Pxa7+ Lc6 4.Lxc6+ Dxc6 5.Pxc6 Kxc6 6.Te8! Kd7 7.Txf8 Txf8 8.Lxg7 en wit wint het paard

 2. Marcel Verstappen schreef:

  Zo snel had ik niet verwacht, Bert-Jan! Maar van de andere kant mag je van de clubkampioen van 2026 wel zo’n analytisch combileervermogen verwachten. In je oplossing van opgave 4 is de 2e zet weggevallen, het o zo fraaie dameoffer, 2. Dxd5 exd5. De combilatietang komt jouw kant op.

Geef een reactie