UVS2-SOS handhaaft zich in de tweede klasse

Op goede vrijdag speelde UVS2-SOS in de gezamenlijke slotronde van de 2e klasse G in Druten tegen Het Kasteel 1. Dit team werd een ronde eerder kampioen in deze poule en voor hen stond er dus niets meer op het spel. Dat was echter anders voor UVS2-SOS. Bij een nederlaag en gelijktijdige overwinning van Zevenaar 2 zouden wij laatste worden en automatisch degraderen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling.

Teamleider Thei had daarom een tactische opstelling gemaakt die een grotere kans moest bieden op een positieve score: om de twee 1900+ spelers van Het Kasteel te verrassen, had Thei Tobi op bord 1 geplaatst en zichzelf op bord 2. Onze sterke invallers Koen en Maarten speelden respectievelijk op de borden 4 en 5 en zouden voor twee ‘zekere’ punten moeten zorgen (zijn er bij het schaken in teamverband trouwens nog andere tactieken mogelijk dan zwakkere spelers op hogere borden plaatsen en sterkere op lagere?). Maar dit prachtige plan werkte slechts gedeeltelijk. Bij Het Kasteel speelden de 1900 plussers op de borden twee en vier. Tja jammer…maar je weet het van tevoren niet. En niet geschoten is natuurlijk altijd mis!

Met gebak en koffie van organisator Koningswaal/Tornado gingen de partijen van start. Na ongeveer anderhalf uur accepteerde Frans op bord 8, in overleg met Thei, het remiseaanbod van zijn tegenstander. Zie hier zijn partij:

En even later wist Derek Hoover zijn partij te winnen. Derek stond van begin af aan wat beter en verzilverde dat voordeel overtuigend. Vervolgens kwam Tobi op het eerste bord remise overeen met zijn tegenstander. Zie hieronder het uitgebreide studieverslag van Derek (en/of Lichess) en de partij van Tobi.

Dat bracht de tussenstand op een mooie 2-1 voorsprong voor UVS. Jammer genoeg zag het er op bord twee niet goed uit voor Thei. Hij raakte snel na de opening een stuk kwijt en kwam deze domper niet meer te boven. Of, zoals Thei het zelf typeerde: “Mijn partij was te hopeloos voor woorden.. gauw vergeten.” Nou, dat doen we dan maar!
Gelukkig werd de nederlaag van Thei gecompenseerd door een mooie overwinning van Maarten die met twee sterke lopers zijn tegenstander het nakijken gaf. Maarten was op een gegeven moment een tijdje aan het rondslenteren. Hij was er zeker van dat zijn tegenstander zou opgeven. Maar die wilde vooralsnog niet van wijken weten en wist zijn lijdensweg nog enige tijd te rekken, overigens zonder resultaat. Zie hier de mooie partij van Maarten:

Aan bord drie speelde Onno een degelijke partij tegen zijn 100 punten lager gerankeerde tegenstander. Het leek er telkens op dat Onno wat beter stond, maar de partij eindigde uiteindelijk toch in remise.

Hiermee kwam de tussenstand op 3,5-2,5 voor UVS. Dat zag er dus goed uit, vooral ook omdat ikzelf een stuk wist te winnen tegen mijn opponent. Ik ging er daarna zo’n beetje vanuit dat ik, en dus ook het team, wel zou winnen. Maar dat viel tegen. Ach, wat een ellende. Kijk zelf maar! Gelukkig mis ik de notatie van de laatste 20 hopeloze zetten waarin ik al mijn voordeel uit handen gaf. Kort samengevat kwam het op het volgende neer: ik kwam in tijdsnood en kreeg mijn tegenstander met dame en paard maar niet mat. Vervolgens ging ik een zetherhaling uit de weg, zag ik even later een winnende zet over het hoofd en verloor ik daarna een pion en vervolgens het initiatief. Hierdoor kon mijn tegenstander oprukken met zijn pionnen en dreigde hij te promoveren. Even later verloor ik de partij.

De stand kwam hierdoor op 3,5-3,5 waarna alleen Koen nog bezig was. Die kwam terecht in het bekende eindspel van koning tegen koning, loper en paard. Jammer genoeg was Koen de onderliggende partij, maar zijn sterke tegenstander moest er natuurlijk nog wel in slagen om hem binnen vijftig zetten mat te zetten. En dat dat lukte dus niet! Hierdoor eindigde deze partij in remise en de match in een terecht gelijkspel: 4-4. Ene Jerry op Youtube legt hier uit hoe je wel mat kunt geven met paard en loper.

Omdat directe concurrent Zevenaar 2 nipt verloor van KTC2, handhaaft UVS2-SOS zich in de tweede klasse met 5 matchpunten. Toch was het geen slecht seizoen omdat we enkele wedstrijden ternauwernood, soms ook vrij ongelukkig, verloren. Dit jaar dus geen prijzen voor UVS2-SOS. Maar is dat erg? Ach, valt eigenlijk best wel mee! De prijzen bestonden dit jaar voor een groot gedeelte uit zakken, gevuld met appels en peren. Tja, je speelt in de Betuwe, heh!

Share

5 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Spannende wedstrijd voor UVS 2 SOS, Ruud. En wat een opluchting dat Zevenaar nog verloor ! Goed verslag, maar jammer voor je eigen partij : met een paard voorsprong nog verliezen op tijd ! Je zult achteraf wel heel veel goede zetten gezien hebben. Misschien zag je deze ook? 35….,Pf4x 36.Df4x, Te2! en Wit gaat mat of zie ik het verkeerd?

 2. Ruud van Roosmalen schreef:

  Nou, net niet mat maar wit staat wel verloren. Na 36.Pxf4 Te2! 37. Td8+ Kh7 38. De4+ Txe4+ 39 fxe4 zou wit nog door kunnen modderen met toren tegen dame. Beter alternatief voor wit was dan 36 gxf4 geweest ipv Pxf4. Dan staat zwart beter, maar is de stelling nog enigzins in evenwicht.

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Het weggeven van de Dame is natuurlijk voor Wit geen optie, maar 35….,Pf4x 36.gfx lijkt beter, maar dan mag die blote Koning van Zwart wel een reanimatie ondergaan .

 4. Ruud van Roosmalen schreef:

  Je bedoelt volgens mij de witte koning! (En reanimatie werkt volgens mij het best als je de juiste persoon nieuw leven inblaast:-) )

 5. Klaus Wüstefeld schreef:

  ja, inderdaad bedoelde ik de Witte Koning : jij hebt je Koning niet zo bloot laten staan.

Geef een antwoord