UVS2 rolt de PION/Mook Combinatie 2 op

Vooraf was UVS2 natuurlijk huizenhoog favoriet in deze wedstrijd. Ondanks dat we onze bord 1 speler Roy van den Hatert hadden afgestaan aan het eerste, haddden we op de meeste borden een enorm ratingoverwicht. Maar het moet dan nog wel gebeuren, garanties vooraf op een mooie uitslag heb je niet.

Na een drie kwartier spelen maakte ik een eerste rondje langs de borden en dat stemde me redelijk optimistisch. Thomas stond al erg fraai met het loperpaar en een enorm ruimteoverwicht, Dennis had een dameloos middenspel met veel actiever spel, Ivar stond een tikkie beter, Diderick had een solide stelling in de Morra en dus een pion meer. Alleen Hans stond wat minder en bij Jeroen en Arno leek het nog aardig gelijk. Bij mij zelf gebeurde het volgende toen ik me weer aan het bord zette:

Bij Thomas liep het intussen inderdaad lekker door en hij kon het punt ook vrij snel oprapen. Kleine tegenvaller was dat Hans Quint net daarvoor moest opgeven toen hij een toren weg gaf in een stelling die toch al weinig kansen op redding meer bood.

Bij Diderick leek het even gevaarlijk na een stukoffer, maar eigenlijk was alles onder controle. Ook hier bood de speler van PION/Mook stukken minder weerstand dan nog mogelijk was geweest:

Dennis won een kwartiertje later met een vrij eenvoudige combinatie. Zijn stelling was al erg goed, maar het anders nog wel enige moeite kunnen kosten om het punt binnen te halen:

Bij het ingaan van het vierde uur spelen stonden we dus 4-1 voor, maar hoeveel punten we uit de resterende partijen zouden scoren was nog tamelijk ongewis. Minstens een halfje, want Ivar had een toreneindspel met een pion meer, maar vermoedelijk zonder al te serieuze winstkansen. Bij Arno en Jeroen stonden ingewikkelde stellingen op het bord die eigenlijk nog alle kanten op konden vallen.

Bij Arno ging het zo (analyse van Arno):

Een mooie meevaller. En even later mocht ook Ivar zijn partij met een vol punt afronden na zo’n meevaller. Het toreneindspel met pion meer was inmiddels uitgedund tot f-, g- en h-pion tegen f- en h-pion, wat normaal gesproken toch in remise zou moeten uitmonden. Maar het loont vaak toch de moeite om door te spelen, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo bleek dus ook hier weer.

Als laatste was Jeroen nog bezig, die het dit keer op bord 1 had mogen proberen, nu Roy niet meedeed. Vanuit de opening deed Jeroen zijn best om een koningsaanval op te zetten, maar die werd vakkunding afgeweerd door zijn tegenstander. Daarna onstond een gesloten stelling waarin het loperpaar van zwart nog niet echt gewicht in de schaal kon leggen, maar toch had ik het gevoel dat Jeroen eerder aan het keepen was dan bezig met het creëren van kansen voor zichzelf.

Het werd al met al dus toch een dikke overwinning. De tweede plek in de poule is eigenlijk wel zeker en ook voor onze kansen op promotie ziet het er goed uit, zeker als we gewoon winnen van Wageningen in de slotronde.

Share

2 reacties

 1. Dennis Breuker schreef:

  Mooi, uitgebreid verslag weer, Pepijn!

  Het lijkt er overigens wel op dat we moeten winnen volgende keer (en dat 4.5-3.5 genoeg is).
  Bij 4-4 kunnen de nummer 2 in alle poules (behalve 4H) voor ons eindigen (wat niet onrealistisch is).
  Bij 4.5-3.5 houden we in ieder geval 4H en 4D onder ons, en zitten we dus bij de beste 7 tweede plekken (van de 9).

  Na afloop van die wedstrijd moeten we maar weer eens met het hele team gaan eten!

Geef een reactie