UVS 3 (SOS) en het Belegh van Wageningen

“De tegenstander kwam troepen tekort… De bevoorrading vanuit de achterste linie liet op zich wachten. Het paard weerde zich dapper, tot de ruiter er een potje van maakte en de koning zich onderwijl tevergeefs verschool achter zijn lakeien.” Dit zou zomaar een scene kunnen zijn die zich afspeelde in middeleeuws Wageningen maar op 4 april 2019 was er daadwerkelijk een veldslag gaande in Wageningen.

Laat ik voor het gemak even citeren uit het verslag van SV Wageningen: “De centrale slotronde in poule 3E beloofde op voorhand al zinderend spannend te worden. Vooraf had UVS 3 2½ bordpunt meer dan Wageningen 3 en uitgerekend die twee teams moesten het tegen elkaar opnemen in De Kuip van de Wageningse Vredehorst. Wageningen moest dus winnen om kampioen te worden, elke andere uitslag was goed voor UVS.”

UVS 3 speelde in de vertrouwde opstelling en het zou inderdaad een zinderend spannende avond gaan worden. Het begin was alvast niet hoopgevend… Luc (spelend met zwart tegen Gerbert Kets) verloor binnen het half uur op onfortuinlijke wijze zijn Dame en gaf op. Luc gaf na afloop aan zijn partij niet in te sturen wat begrijpelijk is…

Met een 1-0 achterstand zit je toch minder lekker achter je eigen bord, uiteraard kun je altijd achter komen maar zo snel is niet waar je op hoopt. Een klein uurtje later besloot Rob, zonder ruggespraak met de teamcaptain, tot het aanbieden van remise. Rob stond een pion voor maar desondanks voelde hij zich niet zeker genoeg om door te spelen en de stelling was volgens hem heel erg gesloten… Wouter Bus besloot na een kleine 10 minuten (aldus Rob) het remise aanbod aan te nemen.

Van Frederik had ik begrepen dat hij zeer tevreden was over zijn stelling en dat zou blijken aangezien hij UVS weer op gelijke hoogte bracht tegen Marius Bolck. Tussenstand 1,5-1,5.

Jos bleek een stuk achter te staan en zijn tegenstander, Rijk Timmer, speelde dit kennelijk goed uit. Tussenstand 1,5-2,5.

Zelf was ik voor mijn gevoel lekker bezig en af en toe keek ik eens opzij naar wat Wim van den B. aan het doen was op bord 8. Op een gegeven moment schrok ik wel toen ik een eindspel waarnam met 3 pionnen voor Jan-Willem Koekebakker tegenover 1 pion voor Wim. En ondertussen had Theo kennelijk vrede gesloten met Leen Vegter en donkere wolken leken zich samen te pakken voor UVS 3 en het kampioenschap…

Wim over zijn partij: “Er zijn geen ernstige missers gemaakt. Mijn tegenstander bood 2 maal remise aan, wat ik weigerde omdat ik meende iets beter te staan met een vrij pion op de c-lijn. Uiteindelijk maakte ik een fout, wat mij een pion op de g-lijn kostte en uiteindelijk de partij.”

Tussenstand 2-4 en nu krijg ik het toch wel benauwd. Het Belegh van Wageningen leek succesvol te zijn afgeslagen…

Mijn tegenstander, Hans van Wijk, kreeg van de teamcaptain van Wageningen 3 te horen dat hij remise mocht (moest?) aanbieden. Toen ik dat hoorde dacht ik daar het mijne van oftewel “no way jose, ik sta er toch wel beter voor en zal mijn huid duur verkopen.”

Over mijn partij kan ik het volgende melden. De opening verliep voorspoedig: Franse opening waarbij ik koos voor de Rubinstein variant welke ik met mijn ogen dicht kan spelen dus na 13 zetten was ik heel tevreden met mijn stelling en ondertussen had mijn tegenstander 30 minuten meer bedenktijd verbruikt. De basis voor een goed middenspel was dus gelegd en uiteindelijk ben ik nergens in de problemen gekomen of heb ik mezelf kunnen betrappen op een slechte zet. Tegen het einde van de partij was ik mij opeens wel bewust van iedereen die rondom ons stonden te kijken maar daar heb ik mij goed voor kunnen afsluiten.

Tussenstand 3-4 en enkele minuten later bleek Wim K. gewonnen te hebben van Inge Oostvogels. Wim die vergeten was dat we moesten spelen en thuis is opgehaald over het einde van zijn partij: “Overigens had zij nog een paar seconden op de klok. Na Tc8xc1 gaf ze op. Het was voor haar geen pretje, want het betekende gelijk ook opgave van het kampioenschap.”

Bron foto’s: SV Wageningen

Eindstand 4-4 en daarmee het kampioenschap veiliggesteld!!! Het Belegh van Wageningen was ten einde! Een bloedstollend einde van een mooi schaakseizoen! Handen werden geschud, lachende gezichten en mannen die huilden van geluk!

De organisatie van Wageningen was top en daarvoor dank! Beide teams zullen promoveren dus misschien tot volgend jaar?

Hier de link naar het verslag van Wageningen.

Share

Geef een antwoord