Schaken in Helsinki (16)

Het is weer tijd voor een bericht uit Finland. Op 9 februari spelen we voor de Suomen Liiga tegen Pässi uit Helsinki. Ik ga met de metro en moet naar een buitenwijk van Helsinki. Het heeft heel veel gesneeuwd de afgelopen tijd. In het centrum – waar wij wonen – wordt er regelmatig door de gemeente sneeuw geruimd. In de buitenwijken zie je de gevolgen als dit niet gebeurt. Enorme bergen sneeuw en wegen die vrijwel ontoegankelijk zijn voor auto’s. We spelen in een piepklein zaaltje gelegen aan de binnenplaats van een aantal flats.

De ingang naar de speelzaal.

Joose buiten in de sneeuw.

We winnen vrij gemakkelijk; vooral omdat deze tegenstander aan de onderste borden ontstellend zwak is met SELO ratings onder de 1500. Ze staan dan ook onderaan. Geen enkele partij is interessant om te tonen. Mijn tegenstander speelt duidelijk op remise. Vooruit dan maar:

Groot is de verbazing echter als blijkt dat onze concurrent RaahLi heeft verloren. Hierdoor staan er nu drie teams – waaronder wij – op de gedeelde eerste plaats. In de laatste ronde moeten wij tegen één van die teams: KarjUra uit Karjaa. Hierdoor heeft RaahLi verreweg de meeste kansen op de eerste plaats – en daarmee het recht op promotie naar de hoogste klasse – ook omdat ze al 2 bordpunten voorstaan. Helaas kan ik niet meedoen de laatste wedstrijd, die op 6 april gespeeld wordt. Spijt heb ik echter niet want ik vlieg op die dag namelijk naar Reykjavík om deel te nemen aan het jaarlijkse open schaaktoernooi. Een droom die ik al heel lang wil verwezenlijken, vooral omdat ik het graf van mijn grote held Fischer wil zien. Mijn broer Bas doet ook mee. Ik kom er voor de UVS website op terug!

En als toetje: op 18 maart speel ik mee met HSK om het rapid kampioenschap van Helsinki. We worden zowaar tweede, maar verwijzend naar de beroemde foto uit ‘Schaken in Helsinki (4)’ wil ik jullie deze foto niet onthouden. Na de fotoshoot werd – zoals Anton al destijds opmerkte – vanzelfsprekend de polonaise ingezet!

Van rechts naar links – overeenkomend met de bordvolgorde – trots en met een zilveren medaille: Joose, Pasi, Arto, Jyrki, Erik en Matti. Tussen Jyrki en Erik het hoofd van de wedstrijdleider!

Met schaakgroet!

Erik van de Plassche

Eerdere afleveringen:

1 reactie

  1. Maarten van Rooij schreef:

    Bij die laatste foto lijkt het er verdacht veel op dat je uit puur enthousiasme het Finse volkslied inzet. Gezien de lichaamshouding en de gezichtsuitdrukking van de vrolijke vrienden vermoed ik dat je het Finska Völkera Lyddera geheel in je eentje hebt moeten dragen.

Geef een antwoord