UVS 3 (SOS) overtuigt tegen SMB 3

Op dinsdag 12 maart 2019 stond alweer de 4e stadsderby van het seizoen tussen UVS en SMB op het programma te weten SMB 3 – UVS 3. SMB 3 had een geweldige seizoenstart met indrukwekkende cijfers (20 bordpunten in de eerste 3 rondes) maar daarna ging het goed mis en lijkt het kampioenschap verkeken. USV 3 heeft dit seizoen één misstap begaan (“Het Debacle van Wijchen”) maar gaat ‘fier’ aan de leiding met 1.5 bordpunt boven Wageningen 3.

UVS 3 heeft deze ronde 3 invallers, Koen (een nieuwe ster aan het firmament), Thierry (dit seizoen extern 5 uit 5) en Dirk (oud SMB-er), die gelijk plaats mogen nemen op de eerste borden terwijl de borden 4 t/m 8 worden ingenomen door de usual suspects. En dan gaan we beginnen aan een avond die misschien een voorbode is voor wat komen gaat want het doel is om 4 april op de Waalbrug binnengehaald te worden door alle UVS-ers ter ere van het kampioenschap! Maar zover is het nog niet.

Redelijk vlot komen de eerste remises binnen op de laagste 3 borden. Het begint met Wim op bord 8:

Niet veel later volgde ondergetekende. Ik was tevreden met mijn getoonde spel in de opening; ik besloot zwarts g6 – Lg7 op een andere manier aan te vliegen en dat had succes. Hierna speelde ik te passief en gaf al het voordeel weg waardoor we uiteindelijk remise overeenkwamen. Groot pluspunt is dat ik nooit in de problemen ben gekomen en dat geeft de burger moed!

Rob had het volgende commentaar over zijn partij: “ik stond een pion achter en mijn tegenstander had twee vrijpionnen maar zat in tijdnood, aangezien ik niet op tijd wilde winnen bood ik remise aan”.

Op dit moment was de tussenstand dus 1,5-1,5 maar op de hogere borden leek het goed te gaan! Theo (bord 4) was de eerste die het volle punt pakte en niet veel later volgde Koen (bord 1) en zijn partij was een hele vermakelijke.

De tussenstand was nu 3,5-1,5 in ons voordeel en het leek erop dat met name Luc en Thierry er goed voorstonden. Rond deze tijd kwam onze eerste (en uiteindelijk enige) supporter langs die zich had vergist in de aanvangstijd, maar dat nemen we onze secretaris/huisfotograaf absoluut niet kwalijk!

Dirk had ondertussen bakzeil moeten halen, Dirk over zijn partij: “Ik speelde met Wit maar ik had geen plan en er kwam ook geen plan. Daardoor werd mijn positie steeds iets slechter. Ik zag f5 wel aankomen, maar wist niet wat ik ertegen moest doen. Op zet 20 deed ik echt een slechte zet en op zet 25 nog een slechte zet.. 0-1”

Uiteindelijk was het Luc die het beslissende punt binnensleepte. Luc was verwikkeld in een alleraardigst eindspel: loper vs. paard met een pion voordeel en een actieve koning. Hij speelde het vakkundig uit met 2 doorgebroken pionnen en promotie was simpelweg onafwendbaar dus zijn tegenstander gaf logischerwijs op.

Thierry haalde het laatste punt binnen en zijn partij was bloedstollend. Thierry zegt hier zelf het volgende over: “Ik heb vandaag volstrekt verloren. Wie de eindstand van de partij ziet, kijkt misschien verward om zich heen na het lezen van die zin: 0-1 voor Thierry. Maar in deze partij had ik mezelf één doel gesteld. Ik heb een boel partijen gewonnen dit seizoen, maar vrijwel allemaal met ontzettend dubieus spel van beide kanten. Mijn enige doelstelling was dan ook om niet te blunderen – verliezen omdat je tegenstander gewoon minder kleine foutjes maakt voelt veel prettiger. In dat doel ben ik dus niet geslaagd… ”


En toen stond de eindstand van 5,5-2,5 op de borden. Een verdiende en solide overwinning! Wij kunnen ons nu opmaken voor de finale tegen Wageningen op 4 april.

Share

Geef een antwoord