Nieuwe ronde SOS- en KNSB-competitie

In week 11 en 12 wordt de volgende ronde gespeeld van de SOS- en KNSB-competitie. Omdat het slot van deze competities snel nadert, zijn de komende wedstrijden cruciaal voor  promotie en degradatie. Voor bijna alle externe UVS-teams staat er nog iets op het spel.

Op maandag 11 maart speelt UVS-SOS 1 in het Kolpinghuis tegen ASV 3 uit Arnhem dat, net als UVS, tot nu toe 5 matchpunten wist te verzamelen. Bij een overwinning handhaaft UVS-SOS 1 zich in klasse 1D van de SOS-competitie, maar bij een nederlaag moet het team in de laatste ronde (een gezamenlijke slotronde op 8 april in het Kolpinghuis!) vol aan de bak. Dan is een goed resultaat behalen veel lastiger want de tegenstander van april is Velp, dat momenteel de tweede plaats op de ranglijst inneemt.

Daarna komt op dinsdag 12 maart UVS-SOS 3 in actie tegen SMB 3 (let op: aanvang 19.30 uur!). Mede dankzij de overwinning van UVS-SOS 4 op koploper Wageningen 3 in de vorige ronde, neemt UVS-SOS 3 samen met Wageningen de koppositie van klasse 3E in met 8 matchpunten, maar UVS heeft wel 1,5 bordpunt meer. Een overwinning tegen middenmoter SMB 3 is noodzakelijk om de eerste plaats te behouden.

Vervolgens komen op zaterdag 16 maart om 12.00 uur in het Kolpinghuis de vier KNSB-teams van UVS in actie. UVS 1 neemt het in klasse 1A op tegen Paul Keres uit Utrecht, dat samen met de Groninger Combinatie met 10 matchpunten aan kop gaat. Na de nipte nederlaag van februari tegen ASV bezet UVS 1 met 8 matchpunten de derde plaats. Het kampioenschap zit er voor het eerste niet meer in, maar het team kan wel vrijuit spelen omdat het ook niets meer te verliezen heeft. Dat was de laatste jaren anders.

UVS 2 speelt 16 maart in klasse 4C tegen ASV 4. Na een wisselvallig begin heeft het tweede de laatste drie wedstrijden overtuigend gewonnen en het team staat inmiddels samen met Magnus Leidsche Rijn en Wageningen 3 met 8 matchpunten op een gedeelde tweede plaats, een plek die ook uitzicht biedt op promotie. Om kans te blijven houden op de runnersuppositie zal er echter wel gewonnen moeten worden van de Arnhemmers die tot nu toe drie matchpunten wisten te verzamelen.

In klasse 5G is UVS 3 inmiddels opgeklommen naar de eerste plaats met 8 matchpunten. Het team speelt zaterdag 16 maart tegen EVS 1 uit Valkenswaard dat met 5 matchpunten op de derde plaats staat. Bij een overwinning lijkt niets het kampioenschap van UVS 3 nog in de weg te kunnen staan, ook al omdat het team het in de slotronde opneemt in en tegen Nuenen, de rode lantaarndrager in deze poule.

UVS 4 speelt op 16 maart in klasse 6A tegen de Arnhemse Schaakacademie 3. UVS 4 is inmiddels gestegen naar de tweede plaats en heeft slechts twee punten achterstand op koploper Apeldoorn 4 en dus nog kans op het kampioenschap. Dan zal er echter wel gewonnen moeten worden van de Arnhemse kindjes die met drie matchpunten op de zesde plaats staan. En dat is tegen zulke jonge tegenstanders meestal een stuk lastiger dan in eerste instantie lijkt.

Op vrijdag 22 maart speelt UVS-SOS 2 in klasse 2G in Groesbeek tegen PION 2. Met 4 matchpunten uit de eerdere matches is UVS-SOS 2 nog niet veilig. Daarom is een overwinning tegen deze club, waarvoor punten slechts nevendoel zijn, hard nodig. Zeker ook gezien de slotronde waarin UVS-SOS 2 het moet opnemen tegen het sterke Kasteel 1 dat in deze poule een, ongedeelde, eerste plaats inneemt.

En ook UVS-SOS 4 speelt op vrijdag 22 maart een externe wedstrijd. Dit team neemt het dan in Wijchen in klasse 3E op tegen Het Kasteel 2. Voor beide teams staat niets meer op het spel dus ze kunnen er een gezellige schaakavond van maken. Dat is ook wel eens leuk! De aanvang van de wedstrijden in de SOS-competitie is 19.45 uur (bij SMB om 19.30 uur). Toeschouwers zijn van harte welkom.

Share

1 reactie

  1. Dennis Breuker schreef:

    Leuk, Ruud, deze voorbeschouwing. Zo kan je ook met andere teams dan alleen je eigen team meeleven!

Geef een reactie