UVS1: Arnhem uit, altijd lastig

Een verlaat verslag is altijd beter dan geen verslag, dachten we zo. Daarnaast staat dit toe om dingen te laten bezinken en te relativeren, zodat de analyse van een partij op een zo objectieve manier verloopt. Twee weken geleden speelden wij tegen AVS1, dat al bekend stond als reuzendoder omdat ze van Groningen hadden gewonnen, dat met een setje GMs wel een gooi naar de titel in onze poule wilde doen. Maar wij hadden het ook nog best goed gedaan, met alleen een verlies tegen dit Groningen. Maar ASV bleek toch ook voor ons iets te sterk die dag, dus ASV1 heeft de reputatie weer verder verstevigt. Ik heb zelf te weinig van alles meegekregen om het op een chronologische manier hier weer te geven, volgt een impressie van elk bord hieronder.

Op bord 1 speelde Jasper tegen Eelco de Vries. Hij schrijft het volgende over zijn partij:
“Ik kwam goed uit de opening. Daarom offerde Eelco de Vries een kwaliteit voor spel. Ik maakte een paar onnauwkeurigheden in het middenspel, waarna bleek dat ik alle zeilen moest bij zetten om niet te verliezen. Na 5 uur ploeteren, zwoegen, steunen en kreunen lukte het mij om de remise binnen te halen”.

Op Bord 2 speelde ondergetekende zelf. Ik koos in de opening een beetje een passieve opstelling, waardoor ik dus ook passief kwam te staan met weinig bewegingsruimte en lange tijd een koning in het midden. Dit speelde voor mijn tegenstander dan ook een stukje makkelijker. Ergens heb ik iets gemist waardoor mijn tegenstander voordeel kon halen, maar dat had hij ook gemist dus dat scheelt. Uiteindelijk moest ik wel een pion opgeven, wat uiteindelijk leidde dat hij een pion extra had in een dame-toren tegen dame-toren eindspel. Hier had hij torens kunnen ruilen, wanneer hij een pion extra had maar de remisemarge was erg groot. Hij probeerde mij echter mat te zetten om direct winst te forceren. Dit lukte echter niet en toen had hij iets had gemist ging hij zelf mat. Dus een gelukje wat leidde tot de winst voor mij.

Op bord 3 speelde Lukas. Hierbij zijn commentaar.

Op bord 4 speelde Jan tegen de altijd sterke Bob Beeke. Hij zegt hier het volgende over.

Op Bord 5 speelde Jaap tegen de dobbelman Wouter van Rijn. Hij zegt hierover:
“Met wit speelde ik op bord 5 tegen Wouter van Rijn. In een Pirc kwam ik iets beter uit de opening. Nadat het middenspel lang gelijk op ging, ging ik in tijdnood de fout in. In het eindspel dat daarop volgde gaf Wouter me geen kans meer. 0-1”

Op Bord 6 speelde Joost tegen Tom Bus. Hieronder zijn analyse.

Op bord 7 speelde Anton tegen Michiel Blok.
Hij had hier bedacht om zo vaak mogelijk met zijn paard te zetten in de opening. Dit resulteerde in de mooie paard manoeuvre Pc3-b5-a3-c2-e1-d3-f4, wat tot een klein nadeeltje leidde. Vervolg in tijdnood waren zowel Anton als zijn tegenstander een matnet aan het knopen, alleen de tegenstander knoopte beter.

Op bord 8 speelde Lars. Hij zegt hier het volgende over:
“Ik mocht met zwart aantreden tegen een speler met ongeveer gelijke rating. De opening ging prima, ik bereikte vrij snel gelijk spel waarbij zowel de witte als de zwarte stelling de nodige zwaktes kende. Ik besloot eens op gevoel te spelen en een pion te geven voor activiteit. De zwarte stukken zagen er veelbelovend uit maar het lukte me niet om een goede voortzetting vinden. Ook achteraf met de engine bleek ik hier al gewoonweg minder te staan. Een stukoffer voor 2 pionnen was uiteindelijk het beste wat ik kon vinden maar het was niet genoeg. Gezegd moet worden dat mijn tegenstanden het goed en foutloos speelde en voor de tijdcontrole was het al voorbij.”

Op bord 9 speelde Dmytro, die voor het eerst inviel in het eerste team. Hij speelde een hele goede partij alleen mist helaas op het einde iets. Hieronder zijn commentaar.

Op Bord 10 speelde Jeroen. Hij speelde een hele goede partij, maar wist helaas zijn voordeel niet om te zetten in winst en moest na een onnauwkeurigheid in een beter toreneindspel genoegen nemen met remise.

Al met al een interessante wedstrijd waarin sommige borden net de verkeerde kant op vielen. Nu kunnen we de rest van het seizoen vrijuit spelen aangezien zowel degradatie als het kampioenschap onwaarschijnlijk zijn.

Share

Geef een reactie