Tata Steel 2019

Bij ons bezoekje dit jaar aan Wijk aan Zee moest onze webredacteur Jan vd W helaas voor het eerst verstek laten gaan, bij deze een kleine poging tot vervanging. Deze keer ging Christ V ook met ons (Marcel V, Hans K, Wim de J, Thei vL) mee. De ergste kou was gelukkig net uit de lucht, geen gladheid onderweg, maar het knusse dorp Wijk aan Zee lag er een beetje droefgeestig bij in de natte mist, en de bekende koeltorens, schoorstenen en ander vertrouwd buizenwerk was in dikke nevelen gehuld. Wel herkenden we een deze keer tamelijk pregnante fabrieksgeur toen we uitstapten.

Binnen in de Moriaan bleek dat we niet de enige aanwezigen van onze club waren: we liepen gauw genoeg Tsjisang C en Wouter D tegen het lijf, en ook nog enkele ex-UVS’ers. De standen aan de hoofdborden leken niet heel erg spannend. De broertjes Van Foreest zaten precies achter elkaar te spelen, leuk voor een foto. De tegenstander van Lucas was het Indiase jongetje Praggnanandhaa, amper twee turven hoog en een van ’s werelds jongste grootmeesters ooit. Marcel pakt z’n mobieltje om een foto te schieten, maar wordt meteen door de scheidsrechter terechtgewezen: phones not allowed. Dan haal ik maar eens even mijn kameraatje tevoorschijn, en flits! O shit, vergeten van de flitsstand te halen. Bij deze de enige flitsfoto van Carlsen in action van de dag, wellicht van het toernooi. Gauw genoeg besloten Marcel, Hans en ik een klein strandwandelingetje te maken. Nou ja.. het werd meer een wandelingetje tot aan het strand en gauw weer terug, het gure weer is dacht ik wel redelijk af te lezen uit onze obligate jaarlijkse strandfoto. Gauw terug, en net in het dorp kwamen we daar Magnus Carlsen tegen, die even in z’n uppie nog wat boodschappen deed of zoiets. Zijn partij was dus al afgelopen en heel waarschijnlijk remise, concludeerden we. Wat een heerlijk kneuterdorp. ’s Avonds zouden we hem nog een keer tegenkomen in de enige Italiaan die het dorp rijk is (..hoewel Christ dacht dat hij er ooit in een andere Italiaan had gegeten). Nog even naar de Moriaan, en toen een pilsje pakken in de Zon. Toen de meest opzienbarende gebeurtenis van de dag plaatsvond, de plotselinge winst van Giri op Shankland, waren wij net in de Zon tot de conclusie gekomen dat zijn partij wel tot remise móest leiden.

Giri gelijk aan kop met Carlsen.. we reden naar huis met in ons achterhoofd nog de hoopvolle vraag of het dit jaar dan eindelijk wél zou gaan lukken..

Share

2 reacties

  1. Marcel Verstappen schreef:

    Mooi sfeerverslag, Thei, krijg nog de koude rillingen als ik de strandfoto zie…
    Kleine correctie: we hebben ons biertje niet in de Zon genuttigd, maar in het inpandige café van de Moriaan.

  2. Thei van Laanen schreef:

    Tjonge, als ik die foto van het publiek nog eens goed bekijk.. hoe jonger de spelers, hoe ouder de toeschouwers. Opa komt de verrichtingen van kleinzoon bewonderen.

Geef een antwoord