Schaakwelzijn in Beuningen

Schaakwedstrijden worden gespeeld in sportzalen, hotels, cafés, koffiehuizen, wijkcentra enzovoorts. Meestal is de juiste ‘schaaksfeer’ wel aanwezig voor een prima schaakpartij. In Beuningen was het anders. We kwamen ergens een zaaltje in een kantoorpand binnen, wat waarschijnlijk wordt gebruikt als kantoorruimte van een bedrijf dat doet in seniorenwelzijn -en veiligheid. Intimiderende posters en reclamezuilen deden vermoeden dat ouder worden zonder zorgen is. Maar de juiste ‘schaaksfeer’ was ver te zoeken.

De partijen dan maar. Ik was als eerste binnen een uur klaar met een aangeboden remise van mijn tegenstander. Beetje saai zo’n korte pot, maar dat gaf de gelegenheid om de hele avond langs de andere borden te struinen. Hopend dat andere partijen spannender zouden worden. Derek speelde een enerverende partij en won in de opening een pion, ging na dameruil met voordeel het eindspel in en wist dat kundig uit te spelen. De voorsprong was maar van korte duur omdat Abdul in een echt spannende pot uiteindelijk aan het kortste eind trok. Ik meen dat daarna Koen won met een fraaie combinatie dat een stuk en vol punt opleverde. Zijn tegenstander zat volgens hem 10 minuten naar de verloren stelling te staren.

Daarna bleef het enige tijd zonder beslissing op de andere borden. Ik was maar even met mijn tegenstander de stonewall partij gaan analyseren maar dat leverde nog meer remisevarianten op. Terug in het zaaltje leek het bij de partij van Olaf erop dat hij een dame ging winnen. Dat lukte ook maar de paarden en torens van zijn tegenstander kwamen zo actief te staan dat het uiteindelijk mat ging. Jammer, want nu stonden we weer gelijk.

De partijen van Wim, Ruud en Thei gingen daarna helaas ook verloren. Ze hebben flink geknokt voor de punten, maar in tijdnood ging het bord na bord helaas mis. Zie ook hun eigen commentaar. Met de staart tussen de benen keerde men huiswaarts met een nederlaag van 5 1/2 – 2 1/2. Snel vergeten deze avond!

Share

Geef een reactie