Electric Light Orchestra?

Het was weer een dolle boel zaterdag, waar professor Arpad Elo (in tegenstelling tot de gelijknamige rockgroep) geen muziek van had kunnen maken, ben ik bang. Van de 10 paringen tussen UVS 1 en Caïssa-Eenhoorn 1 wist alleen Lukas als ratingfavoriet tot winst te komen en hij had maar 3 ratingpuntjes meer dan zijn tegenstander!

Het begon al meteen bij Hans, die na een uurtje de vlag moest strijken: een paardvorkje werd overzien.

Uiteraard wordt de voorgenomen pensionering van Hans niet gehonoreerd door mij als teamcaptain. Dan kunnen we allemaal wel gaan macrameeën. Het goede nieuws was wel dat ik aan het 2e bord nu wat ruimer kon zitten en een tafel voor mezelf kreeg. Ik had de elleboogruimte ook nodig, want ik zat in diep gepeins verzonken.

Naast mij, en nu ook met aanzienlijk meer tafelruimte speelde Lukas op bord 3 een strakke partij.

Het vierde bord was een bijzondere belevenis, maar daarover later meer….
Van de partij van Jaap op bord 5 heb ik alleen nog gezien dat hij een ongeveer gelijk eindspel van een wit paard tegen een zwarte loper (die van Jaap) had en dat remise een zeer waarschijnlijke uitslag was. Ik was dus ook verbaasd toen de partij opeens was afgelopen en er een eenzame witte koning op e4 stond, die de uitslag 1-0 symboliseerde. Helaas zullen we het zonder de uitleg van Jaap moeten doen in dit verslag.

Guido over zijn partij op bord 6: ˜Het was zaterdag, ik dacht ik trek een relaxte trui aan. Van de Sting. Ik loop de zaal binnen en zie daar iemand met exact die trui aan. Blijkt het mijn tegenstander te zijn, wat een toeval! Ook zijn trui was van de Sting natuurlijk. Oftewel: veel mensen shoppen bij de Sting. Dan de partij: ik stond beter maar wist het niet af te maken, tot de partij in lichte tijdnood na een verkeerde torenruil in remise verzandde.”

Nee, dan Dennis op 7. Vorige ronde was het van-dik-hout-zaagt-men-planken en deze keer wist hij een oude liefde op het bord te brengen, waarvoor menigeen in jarenlange retraite in een klooster op een besneeuwde bergtop zou gaan zitten, alvorens dit te durven spelen.

Van de partij van Lars aan bord 8 heb ik weinig mee gekregen, gelukkig vertelt hij er zelf het volgende over:

Onze begenadigde schrijver en kandidaat om het volgende verslag te maken, Anton, zat aan 9 en doet zijn partij af zonder varianten, maar op de manier waarop hij dat het beste kan: schriftelijk.

“Schaken blijft ondoorgrondelijk: als je denkt een partij uit een stuk te hebben gespeeld, wordt dat idee door Fritz aan diggelen geschoten, en omgekeerd, als je het gevoel hebt een soort actie-reactieschaak te spelen, speel je een foutloze partij. Zaterdag was het laatste het geval: ik kreeg met zwart een pion in de schoot geworpen, maar wit bleef praktische kansen houden. Bij gebrek aan een plan zwalkte ik maar wat door de partij heen. De basis voor dit gezwabber was gelegen in het feit dat ik mijn paard op f6 maar niet via h5 op f4 kon krijgen, en niet op de gedachte kwam dat mijn andere paard op d7 daar wel kon komen via c5 en e6. Uiteindelijk gaf ik de pion terug en ontstond er een eindspel dat ik als iets beter voor wit taxeerde, maar als ik omliep en achter de witte stukken ging staan als iets beter voor zwart. Fritz gaf achteraf +1 voor zwart maar tegen de tijd dat ik dat ontdekte, had ik allang voor de angstige remise gekozen.”

Onze invaller op bord 10 was Ivar, die met wit altijd gevaarlijk is.


Ivar Heine() -Alexander Geerts () 1/2-1/2
1… b5(Na een opening waarbij zowel wit als zwart een onnauwkeurigheid hebben begaan besluit zwart af te zien van ‘de normale zet’ 0-0 en met b5 enige complexiteit in de stelling te brengen) 2. Qb3(Het juiste antwoord van wit! 2… b4 3. Lb4x Tb8 werkt niet vanwege 4. Le7x met groot voordeel. Er zit niets anders op dan de pion te verdedigen met het gevolg dat de koning aan het midden van het bord gebonden wordt)Qb6 3. Bb4 a5 4. Bxe7 Kxe7(De engine is te spreken over de witte stelling, de c-lijn is onder controle en wit heeft ruimtevoordeel)5. Rc2 Rhc8 6. Rfc1 Rc4 7. Qd3(Deze zet brengt naast b3 ook de dreiging Dh7 met zich mee) Rac8 8. b3 Rxc2 9. Rxc2 Rc6(9.. Tc2x 10. Dc2x Pb8 11. Dh7 Dc7 12. g3 Dc3 13. Kg2 Pc6 14. Dg7x Pd4x geeft gelijk spel)10. g4(een wat gekke zet, mijn idee was om zwart niet de mogelijkheid te geven g5 te spelen gevolgd door g4. Dit kan veel beter verhinderd worden door 10. h4)Qc7 11. Rxc6 Qxc6 12. Kg2 g6(Zwart grijpt lelijk mis. De tegenstander van Hans kwam na de partij met het logische voorstel Pf8 waarna er een speelstelling ontstaat die als gelijk gezien wordt door de engine) 13. Qd2 b4 14. Qxh6 Qc3 15. Qg5+ Ke8 16. Qf4(Tot zover was de engine zeer te spreken over het witte spel, zwart zit in enorm zwaar weer) Nb8 17. Ng5 Qc7(Dit is het moment waarop wit moet toeslaan. Ik kan natuurlijk h4-h5-h6-h7 spelen met h8 dame, maar ja ik mag geen dame halen want er staat er al een op het bord toch? Bij de chinees vertelde ik dit verhaal en hoe koortsachtig ik op zoek was geweest na dameruil om deze variant te kunnen spelen… Ik zag het niet.. Jaap zette me terug op aarde en zei een omgekeerde toren is ook een dame… Ahh nu wist ik de regel weer… Stap 1, te lang geleden, tijd om het boekje weer eens uit de kast te trekken!)18. Qf6 Qe7(Consequent is hier om terug te gaan naar f4 met de dame en het plan met h4-h5 etc. alsnog op te pakken. Door de extra zet die zwart gegeven is, is het nog steeds gewonnen maar een stuk minder makkelijk) 19. Qxe7+(Achteraf dacht ik waarom deze zet? Het antwoord is dat ik me voorgenomen had om niet te verliezen in het eerste aangezien Joost zo vriendelijk was geweest mij als invaller wit te geven. Met een dergelijk voornemen begint hopelijk iedereen aan de partij;-) Op een gegeven moment zag ik dat het voornemen niet onrealistisch was. Sterker nog… Teveel nog was ik bezig met het zorgen dat zwart geen kansen op tegenspel kreeg. Daarin was ik met deze dameruil geslaagd. Ondanks dat de engine de stelling nog steeds als zeer goed voor wit ziet is het allemaal een stuk minder makkelijk en maar de vraag of wit dit gaat winnen. Om snel aan alle illusies een eind te maken koos ik voor een variant die 5 zetten later een volledig gelijke stelling opleverde… 1/2-/1/2. Ontevreden? Ja en nee, de einduitslag van het team is met 5,5-4,5 fantastisch en als ik vooraf had mogen tekenen voor een remise was ik daar niet ontevreden mee geweest. En precies dat laatste de volgende keer wat minder doen want ook in het eerste krijg je kansen!)

En met deze beschrijving van Ivar aan bord 10 is ook meteen de einduitslag verraden…. Maar hoe ging dat dan? Hebben we de analyse van Jan aan bord 4 dan al gehad? Nee, die volgt nu:

Wat een luxe! Met wat geluk hebben we nu 8 matchpunten uit 5 wedstrijden en staan we gedeeld 1e! We hebben de promotie bijna in eigen hand, zeker als Paul Keres en Groningen de volgende ronde 5-5 spelen, wat natuurlijk een logisch scenario zou zijn, gezien de mazzel die we dit seizoen hebben. De meesterklasse lonkt voor UVS, nu we na 5 ronden al 2 mp meer hebben dan het hele vorige seizoen…. Is het dan toch de terugkeer van onze verloren zoon, Luuk, of wellicht de jeugdige inbreng van Jasper? Anton zal het u in het volgende verslag uitvoerig uit de doeken doen!

Share

Geef een reactie