UVS 2: bipolair?!

Zaterdag 24 november was alweer de vierde ronde van dit externe seizoen. Time flies when you’re having fun. Tenminste: éénmaal hadden we een dikke overwinning behaald (7,5-0,5) maar tweemaal gingen we ook ruimschoots ten onder (1,5-6,5). Niet zo heel leuk dus. Voor het tweede team staat alles in het teken van nummer 2 dit seizoen: omdat Veenendaal ongelofelijk sterk is, is de tweede plek het hoogst haalbare. Gelukkig geeft een tweede plek dit seizoen ook recht op promotie (tenminste, als ik goed geïnformeerd ben). Daarom was het hard nodig om onze tweede overwinning van het seizoen binnen te halen. Zeker met de vorige ronde in het achterhoofd waarin alles misging wat mis kon gaan (we waren te laat, waren maar met 6 spelers en enkel de B(r)euker wist een complete blamage te voorkomen).

Deze ronde kwam Zeist bij ons op bezoek. Een sympathiek team en ook nog gemiddeld 100 punten minder dan wij, dus een ideale tegenstander voor ons deze ronde. Ikzelf kwam al redelijk snel in tijdnood en heb daarom niet alles van de partijen kunnen zien. Ik zag wel dat Jeroen als eerste klaar was. Hij speelde met wit snel een paard naar f5 (en daar staat hij goed, vraag dat maar aan Ben Finegold) terwijl zwart kort gerokeerd had. Niet veel later volgde Lxh6 en Jeroen ging er snel in de aanval doorheen. Ik denk dat u het zich wel voor kunt stellen.
Hierna was Hans klaar. Ik weet eerlijk gezegd niet goed wat hier gebeurd is, maar de tegenstander geeft in hun verslag aan van 4 spelers dat ze mogelijk recht hadden op meer. De tegenstander van Hans wordt hierin niet genoemd en dus ga ik ervan uit dat het een strakke overwinning was.

Een geruststellende 2-0 voorsprong dus en ik ging met een goed gevoel de tijdnoodfase van mijn eigen partij in. Ik speelde tegen Arjen van Amerongen, een oude bekende voor velen. Hij heeft in de jaren 90 voor UVS gespeeld en kende nog erg veel mensen van de club. Het was een vreemde gewaarwording dat er zoveel UVS’ers hem de hand kwamen schudden. Zie wat er gebeurde:

Ik dacht hiermee de stand dus op 3-0 gebracht te hebben, maar het bleek nu al 5-0 te zijn. Diderick en Ivar hadden namelijk ook gewonnen. De partij van Diderick heb ik gemist (vast een tactisch meesterwerk) maar de partij van Ivar kon ik wel volgen omdat hij naast me zat. Nadat Ivar (met wit) zijn ontwikkeling had voltooid ontstond er een stelling met een klein plusje voor wit (volgens mij) maar wel met veel spanning in de stelling. De zwartspeelster besloot haar loper van f8 niet te ontwikkelen en omdat ze daar te lang mee wachtte, verloor ze het recht te rokeren en kwam haar koning op d8 te staan. Er ontstond een tactische fase maar daarin waren alle verwikkelingen goed voor wit. Ivar wist materiaal te winnen, en ging voor een ingewikkelde winstvoering (ik moest me inhouden om de zet voor mat-in-6 niet uit te schreeuwen). Zwart kwam met een desperado en daar reageerde Ivar niet goed op. Dit was de laatste kans voor zwart om de partij gaande te houden. Ze wikkelde echter af naar een eindspel met een stuk minder en dit won Ivar gemakkelijker.

Tijdens de analyse van mijn partij hoorde ik dat de tussenstand 6,5-0,5 was geworden omdat Dennis van den Bergh remise had gespeeld en Arno won. Als laatste was de Breuk nog bezig. Hij had een goede stelling en zijn tegenstander had meer tijdnood dan hij. Zijn tegenstander stopte echter met noteren. Vreemd genoeg deed de wedstrijdleider hier niks aan toen dit aan hem verteld werd. Hij zei: “Maar hij heeft zo weinig tijd”. Dat getuigt in ieder geval niet van regelkennis zullen we maar zeggen. Dennis zegt zelf het volgende over zijn partij:

En daarmee kwam deze match ook weer uit op een 7,5-0,5 overwinning. Twee dikke overwinningen, twee dikke nederlagen. We hebben onze depressie weer ingeruild voor blijdschap. Nu eens kijken of we dat een paar rondjes kunnen volhouden.

Share

3 reacties

  1. Thierry Pol schreef:

    Aantekeningen bij partij 1, zet 10, “10…Pf7 11.e6 beviel me niet zo”: logisch dat Pf7 niet zo bevalt, de zet is lichtelijk onreglementair. Moet dat Pd7 zijn?

  2. Dennis Breuker schreef:

    Leuk verslag, Roy! Jammer dat er van de andere partijen zo weinig ingeleverd is, zeker omdat vele daarvan zo snel klaar waren. Nu geraken ze in de vergetelheid… (of hoe zeg je dat?)

  3. Roy van den Hatert schreef:

    Klopt Thierry, dat moet Pd7 zijn.

Geef een antwoord