Het Kasteel – UVS (KNSB-beker)

Vrijdagavond 7 december mochten we aantreden tegen onze Wijchense zuiderburen van het Kasteel voor de 2e ronde van de KNSB beker. Voor ons de eerste keer dit seizoen omdat we waren vrijgeloot voor de eerste ronde.

We kwamen sterk op met Hans, Jaap, Joost en ikzelf en hadden dan ook gemiddeld 400 elo meer per bord.

Hier het strijdverloop:
Ikzelf was als eerste klaar op bord 3 met zwart kreeg ik een gambiet van de e4 pion tegen dat gevaarlijk is als je het niet kent (ik heb op de UVS-site een partij van zes zetten gezien – de snelste overwinning in de interne competitie? – in deze variant). Ik kende deze variant wel, speelde een paar nauwkeurige zetten en wit had geen enkele compensatie voor de pion, zwart het centrum en de activiteit. Na 24 zetten gaf mijn tegenstander (terecht) op nadat hij nog een pion ging verliezen.

Ik moest een uurtje wachten en toen kwamen de andere resultaten snel binnen. Jaap won op bord 2 met wit toen zijn tegenstander opgaf in een dame-eindspel met twee (vrij-)pionnen meer voor Jaap. In het vroege middenspel had Jaap (met slechts 300 elo meer dan de op papier sterkste tegenstander) een paar benauwde momenten waarin zwart aanzienlijk beter had kunnen spelen.

Ongeveer tegelijkertijd ging de tegenstander van Hans op bord 1 door de vlag. Hans had met zwart het voordeel van het loperpaar kunnen omzetten in een gewonnen toreneindspel en 3 kwartier tijdsvoorsprong.

Over bleef Joost op bord 4 die driftig aan het rekenen was om zijn betere stelling combinatoir te beslissen:

Al met al een prima start van het bekerseizoen en dank aan het Kasteel voor de prettige ontvangst!
De loting voor de nieuwe ronde verwacht ik komende week al.

Tijdens de wedstrijd hielden we ons bezig met het interessante probleem van de week van het Kasteel, wit geeft mat in twee:

Wij vonden de oplossing met enige a meer moeite, en jij ook? Om te delen in de overwinningsvreugde wil UVS misschien wel een prijsje verloten onder hen die een goede oplossing inleveren op het UVS-snelschaakkampioenschap?
Ja, en wel zelf oplossen uiteraard!

Share

1 reactie

  1. Klaus Wüstefeld schreef:

    Gefeliciteerd met jullie overwinning, maar Lukas, dat puzzeltje was toch wel gemakkelijk te vinden. Ik denk niet, dat het jouw bedoeling is, dat ik de oplossing hier opschrijf.

Geef een antwoord