Eerste team pakt draad weer op

Het is nog te vroeg om te juichen maar UVS 1 is goed op weg om het doel van klassenbehoud te realiseren. In de vierde ronde wonnen wij voor de derde keer. We versloegen Max Euwe nipt met 5,5-4,5 en staan nu derde in de eerste klasse A.

Wat een luxe! Het competitiejaar is nog niet eens halfweg en we hebben al zes punten verzameld. Na de kansloze nederlaag tegen promotiefavoriet Groningen pakten we tegen SG Max Euwe uit Enschede – met ons voormalig teamlid David Miedema in de gelederen – de draad weer op. Zoals de uitslag al doet vermoeden, was het een spannend duel tussen twee op papier gelijkwaardige ploegen. Dat kreeg wel een abrupt einde. Bij de stand 4,5-4,5 ging de tegenstander van Jaap Houben door de vlag.

Op dat moment was Jaap bezig om een eindspel van koning plus dame tegen koning plus toren in winst om te zetten. Zoiets is in de praktijk niet gemakkelijk, als de speler met de toren zich taai verdedigt. Jaap had weliswaar na ongeveer 25 zetten de koning in de hoek gedrongen, maar nog niet de toren losgeweekt. Dat hoefde dus niet meer.

Vervelende zet

Jaap heeft de partij vanaf zet 81 ingeleverd (zijn notatievel van de eerste 80 zetten heeft hij ergens laten liggen). Verder is er deze verklaring van Hans Plasman in een video (daarover later meer) op de website van Max Euwe: “Ik hield het 109 zetten vol. Maar helaas deed mijn tegenstander toen een vervelende zet, waardoor ik zag dat een aantal voortzettingen niet mogelijk was. Op zoek naar een oplossing vergat ik de klok uit het oog en overschreed ik de tijd. Maar mijn stelling was al verloren.” Op internet kun je veel informatie vinden over het eindspel vinden, zoals dit artikel en deze video. Lees ook het interessante Wikipedia-artikel over eindspelen zonder pionnen.

Schoonheidsfoutjes

Laten we de verdere bespreking van de partijen beginnen met de drie remises van Guido van Mierlo, Joost Retera en Anton van Rijn. Joost doet zijn partij tegen Dinand Postma af met een beschrijving: “Na een scherpe openingsopzet van beide kanten bereikte ik een iets betere stelling, door het aarzelende openingsspel van mijn tegenstander. Hierna begon ik echter weifelend te spelen. Mijn tegenstander speelde een aantal nauwkeurige zetten, die ik gemist had. Hierdoor was het mij duidelijk dat het momentum niet langer aan mijn kant was en besloot ik remise aan te bieden in een stelling die inderdaad in evenwicht was. Dat aanbod werd aangenomen.”

Guido geeft zijn partij tegen Bart Konijn wel, inclusief dit commentaar: “Ik had al snel een interessante pionstructuur (dubbelpion op h6 na zeven zetten), waarvan ik meende die ooit gezien te hebben. Ook al is het volgens de engine niet zo erg voor zwart, een korte search door de database leert dat de opstelling wel speelbaar maar niet ideaal is. Omdat de stelling zo apart was, hadden we beiden wel snel weinig tijd. Daardoor zijn er enkele schoonheidsfoutjes, bijvoorbeeld 15…Ng6? in plaats van 15…Pxd5. Toch een amusante partij waarin in tijdnood met nog veertien zetten te gaan het punt werd gedeeld, nadat mijn tegenstander remise had aangeboden.”

Van Anton komt een kort fragment van zijn partij tegen Paul Bierenbroodspot. Hierin vertelt Anton hoe hij de winst mist.

Offday

Bij de drie nederlagen heeft er misschien meer ingezeten, maar dat geldt niet voor Luuk Peeters. Hij beschrijft zijn offday tegen oud-SMB’er Peter Bolwerk kort en bondig: “Ik kan niet schaken op het moment.” Lars Kurstjens en Jan Pijkeren redden het met zwart niet tegen Frank Kroeze en David Miedema, de twee meesters aan Enschedese kant. Jan wordt langzaam weggespeeld door David.

Lars lijkt na de verwikkelingen een houdbaar eindspel over te houden. Verderop gaat echter na een fout een pion verloren. Dat is niet meer in dit partijfragment maar wel in de video te vinden.

Egelstelling gekraakt

Drie overwinningen van onze kant (naast die van Jaap) zijn tot het laatst bewaard. Allereerst de beste partij. Zie hoe Lukas zonder zich te overhaasten de egelstelling van de Duitser Bündgen kraakt.

Ik krijg na een onduidelijk stukoffer op het kritieke moment wat hulp van Maarten Vinke. Op het eind maak ik het mezelf nog onnodig lastig.

Als uitsmijter de cruciale overwinning van Dennis Arts. Het is het wachten waard geweest: Dennis trekt in een waar spektakelstuk aan het langste eind. Op de 35e zet lijkt zijn ‘winnende’ dame-offer nog roet in het eten te gooien, maar Jasper de Jong mist de gelijkmaker. Beiden zijn op dat moment uiteraard in hevige tijdnood. Voor we tot deze partij overgaan nog een nutteloos feitje: wit wint zeven keer in de wedstrijd en zwart niets!

Videojournaal

Bij Max Euwe is er een videojournaal van de vierde ronde van de KNSB-competitie (ideetje voor ons?) gemaakt met vanaf minuut 39 aandacht voor de wedstrijd tegen UVS. Plasman voorziet drie partijen van commentaar:
• Minuut 39.40: Luuk Peeters – Peter Bolwerk 0-1
• Minuut 44.45: Frank Kroeze – Lars Kurstjens 1-0
• Minuut 51.25: Dennis Arts – Jasper de Jong 1-0

In de vijfde ronde op 15 december nemen we het op tegen Caïssa-Eenhoorn dat een punt minder heeft. Wij spelen dan opnieuw thuis, dus kom ons – en de andere UVS-teams natuurlijk – aanmoedigen!

Share

1 reactie

  1. Dennis Breuker schreef:

    Wat een fijne potjes! Vooral die van Dennis is om te smullen. Hij merkt op dat hij voor het eerst twee dames heeft gehaald. Maar hij zegt niets over voor het eerst twee verbonden vrijpionnen op de zevende rij. Moet ik concluderen dat je dat al eens eerder hebt gehad, Dennis?

Geef een antwoord