Ook UVS 4 deelt in euforie Super Zaterdag

De druilerige zaterdag na black friday bleek een zonnige voor onze club: alle KNSB teams wonnen. Wij, het vierde team van Uitvoeringsorgaan Volledige Schadevergoeding Uit Vrienden Samengesteld, wisten die middag met 5-3 te winnen van het eerste team van Oracle Data Integration Ontspanning Door Inspanning uit Uden.

Frederik haalde al vrij snel het eerste punt voor ons binnen.

Niet veel later zette Dirk ons op 2-0. Dirk over zijn partij:
“Ik was heel tevreden met mijn stelling nadat ik pion f5 kon spelen. Ik dreig de zwarte loper op e3 in te sluiten. Ik moet zeggen dat Stockfish het allemaal weet op te lossen en dat er weinig reden was voor optimisme. Gelukkig wist mijn tegenstander niet goed raad met de situatie en deed hij een erg slechte zet met pion d5!? Even later kon ik toch zijn loper op e3 insluiten. Na een afruilactie stond ik een stuk voor! Het leek me het beste om nu maar zoveel mogelijk stukken te ruilen, zodat ik het eindspel in kon met een loper meer. Dat lukte en het eindspel was voor wit niet te houden.”

Hierna volgden nederlagen van achtereenvolgens Ismail, Theo en Bert-Jan. Zij gaven alle drie geen gehoor aan de oproep van uw verslaggever om kort te beschrijven hoe of wat. Heb ik alle begrip voor.
Wat wel vermeldenswaardig is, is dat Ismail het opnam tegen de enige progeria-patient van Nederland, de 16-jarige Bjorn Nabuurs. Hij liet zien wat een sterke geest in een geteisterd lichaam vermag.

Winnaars zijn vaak wat spraakzamer dan verliezers, dus graag uw aandacht voor de stemmen van Lambert en Ron over hun partij:

“Ik had het geluk dat mijn tegenstander de bekendste schaakopening van UVS (1 b4) niet kende. Het gevolg was dat hij veel tijd gebruikte en al vrij snel een pion moest inleveren. Ook de winst van een kwaliteit was grotendeels het gevolg van de tijdsdruk bij mijn tegenstander. Uiteindelijk werd de 40e zet net niet gehaald, maar de stelling was toen al helemaal uit. Zie het verloop van de partij vanaf het moment dat wit de kwaliteit gaat winnen.”

Tussenstand 4-3 en aan Sjors de taak om de matchpunten over de streep te trekken. Toen ik zijn partij begon te volgen, stond hij een toren voor, dat gaf vertrouwen. Toen ik even later weer keek had hij z’n dame weggeblunderd. Vervolgens stond het twee zetten lang remise waarna hij weer een nieuwe dame haalde en het niet meer uit handen gaf: 5-3.

Twee ontroerende beelden bleven na afloop van deze voor UVS succesvolle zaterdag nog even op mijn netvlies hangen: Bjorn Nabuurs die, gevolgd door enkele teamleden, door zijn vader naar de auto wordt gedragen en het bouwvakkersdecolleté van Jaap Houben dat af en toe tevoorschijn sprong als hij opnieuw aanzette om in extremis het eindspel van dame tegen toren te winnen.

UVS 4 staat nu derde in klasse 6A. Volgende afspraak: 15 december thuis tegen Amersfoort.

Share

Geef een antwoord