UVS1-SOS gaat eigenlijk best lekker

Afgelopen maandag speelde ook UVS1-SOS weer in de SOS-competitie (spreek uit ‘ass-ow-ass’, zoals bij NEC en niet sos, zoals bij NAC, want dan gaat een sterke woordgrap verloren). Onze tegenstanders waren van Rhenen 1, de Rhenisten. Van tevoren hadden we een uniek luxeprobleem, want alle 9 spelers waren beschikbaar. Uiteindelijk heeft Marcel V. zich opgeofferd om de Guinness-kater van een weekend Dublin te kunnen verwerken. De meeste partijen duurden vrij lang en omdat ik het laatste stuk achter mijn bord moest blijven zitten heb ik de chronologische volgorde van de uitslagen niet helemaal meegekregen. Daarom dan maar op bordvolgorde.

Ikzelf mocht het op bord 1 weer opnemen tegen Diederick Vos, de Rhenenaar waar ik ook vorig jaar tegen heb gespeeld. In hogere zin verliep de partij op ongeveer dezelfde manier: hij offerde een pion voor actief spel, maar kwam er uiteindelijk niet doorheen. Al was de ontsnapping de vorige keer wel krapper.

Dennis van den Bergh mocht het laten zien op bord 2. Hij kwam voor mijn gevoel redelijk snel goed te staan tegen de Rheen en maakte het ook mooi af.

Op bord 3 speelde Derek Hoover. Uiteindelijk dan. Wim de Jong had op station Roermond het probleem dat de Arriva-trein maar niet Arrivaarde en de vertraging was minimaal 45 minuten, waar 60 minuten is toegestaan voordat de partij officieel verloren is. Voor de zekerheid probeerden we nog een vervanger te regelen, maar uiteindelijk hadden alle vervangers zelf ook partijen in te halen. Tot bleek dat Derek zich had vergist en aanwezig was terwijl er geen partij gepland stond. Onze Rhenoïde tegenstanders waren sportief en we mochten Derek alsnog laten spelen. Zo had Derek toch een partij, hoefde Wim zich niet te haasten om gestrest nog met de helft van de bedenktijd te spelen en kon de tegenstander doen waar hij voor gekomen was: een partij spelen en winnen.

Op 4 speelde Simon een mooie partij tegen zijn Rheneuze opponent. In de analyse legt hij zijn gevoel ook mooi uit op verschillende momenten in de partij:

Op 5 speelde Bert-Jan:

“Na een simpele, solide beginfase had ik na 10 zetten het witte openingsvoordeel geneutraliseerd. Gezonde vervolgzetten moesten daarna van heel diep komen en dat kostte veel tijd. Toen mijn klok de 20 minuten-grens passeerde en ik de tijd per seconde zag wegtikken, had mijn tegenstander nog ruim 20 minuten meer. Maar ook bij hem leken de radertjes niet erg snel te draaien die avond en rond zet 20 hadden we allebei nog ruim een kwartier. Een partij kortom, als koude stroop in de winter en ik was blij met zijn remiseaanbod op zet 22, dat ik meteen aannam. Thuis meldde de engine dat ik in de slotstelling groot nadeel heb (+- 3.04). Met een lach op mijn gezicht viel ik daarna in een diepe slaap.”

Stelling na 22.Pe4-c5

Op het 6e bord speelde Ismail weer een mooie wedstrijd in zijn kenmerkende stijl. Nog voordat ik erom had gervraagd zat zijn partij in mijn mailbox met de toevoeging: ‘Hij verloor zijn Dam. Mooi partij”:

Op bord 7 wist Frans van den Hooven nog een belangrijk half punt te pakken tegen de captain van de Rhenenistische equipe. Op bord 8 heeft Ron geoefend met het rustig schuiven van het materiaal, zoals hij ook deed bij de eerste externe wedstrijd. Anders dan de Lichess-style, maar op den duur wel verstandig om een betere schaker te worden vertelde hij achteraf. Ron heeft ook mooi de emotie in zijn verslag gelegd:

Zo, voor wie mee heeft geteld: als het goed is, is het 5-3 geworden voor ons. Na de 4-4 tegen Zevenaar hebben we nu 3 matchpunten. Helemaal niet slecht! Afhankelijk van wat Velp tegen Zevenaar heeft gedaan vanavond staan we nu 2e of 3e in 1D. Onze volgende tegenstander is P.I.O.N. in Groesbeek. Volgens de papieren gaat dat ook nog een uitdaging worden.

Share

1 reactie

  1. Marcel Verstappen schreef:

    Goed gedaan, strijdmakkers! Alle rhenen voor een ingetogen feestje (ik kan de Guiness aanbevelen)!

Geef een antwoord