UVS 2 SOS wint in Millingen

In onze tweede wedstrijd in de SOS-competitie had teamcaptain Thei een tactische opstelling in gedachten tegen Millingen. Deze club aan de grens met Duitsland kent een sterke Duitse inbreng van 3 spelers met een rating van rond de 1900. De overige spelers van het team van Millingen passen in wat wij voorheen noemden ‘de 3 klasse OSBO’.

Dus het was wel zaak die Duitse inbreng aan de hoogste borden zo mogelijk af te stoppen en voor de rest de punten aan de laagste borden binnen te halen.

Thei zette Wim Heuvelmans op bord 1 vanwege zijn reuzendodersmetaliteit. Daar dacht Wim zelf wel heel anders over omdat ’s avonds laat zijn concentratie minder wordt en hij dan subiet de fout in kan gaan. Na anderhalf uur schaken lag dat meer aan de complexe stelling met lastig te pareren dreigingen en een ‘overdependante dame’ die klem kwam te zitten. Door een ongunstige afruil kwam hij in het nadeel en verloor de partij. Op bord 2 mocht ik het proberen tegen de jonge ster van het team, Kevin Verfuerth, die met een behoudende speelwijze in de Engelse opening zijn kansen afwachtte. Door een overhaaste zet van mijn kant met loper op e6 trapte ik pijnlijk in de val. Met een pionaanval van wit door het midden verloor ik een paard voor twee pionnen. Ik probeerde de partij nog te redden en nog een plaagstootje uit te delen met een matdreiginkje en een poging een promotiepion te verzilveren, maar tegen het materiële overwicht was ik niet opgewassen.

Theo Felet verving Thei die verhinderd was. Kennelijk had de kracht van de Duitse inbreng ingeboet door afwezigheid van de derde sterspeler. Tegenstander Schumacher was qua rating min of meer gelijkwaardig aan die van ons. Hij ging ernstig de fout in door een slecht gepositioneerde dame op e5. Theo wis daar handig van te profiteren met torenwinst. Zodoende wist hij een bijzonder winstpunt binnen te halen. De tactische opstelling pakte dus goed uit: ‘ 1 winst uit de top 3 ‘ van Millingen. Verder was de opdracht ‘ naar behoren te spelen en de punten binnen te halen’. Dat lukte Olaf Soons die trouwens zijn eerste winstpartij in de OSBO annex SOS-competitie maakte. Onno Marres die zich al van tevoren in zijn nopjes voelde op bord 8 maakte dat ook waar. Aan het eind van de avond maakten Ruud en Derek het nog spannend. Zij beiden hadden de zenuwen beter onder controle dan hun opponenten die in het eindspel door blunders faalden en hun kansen op remise zo weggaven. Verder verloor Tobi in het eindspel door een niet te stoppen promotiepion. Maar dat deert allemaal niet; de eindstand 5-3 op het conto van UVS2 SOS mag een opsteker zijn.

[Red.: Het verslag van Millingen vind je hier.]

Share

Geef een antwoord