UVS 4 laat tanden zien in Veenendaal

Vanwege de indrukwekkende fysieke gestaltes van invallers Olaf en Jan-Hendrik leek de haka die we traditiegetrouw aan het begin van iedere wedstrijd ten beste geven nog meer indruk te maken op de tegenstander dan normaal.

Desondanks kwamen we vrij snel op achterstand via Frederik en Olaf. Laatstgenoemde over zijn partij:
“Ik kon helaas geen potten breken voor UVS 4 als invaller. Ik raakte met zwart na een 1. b3 opening de juiste weg kwijt in het middenspel en moest afwikkelen naar een eindspel met 1 pion minder en een gebroken pionnenstructuur. Heel even dacht ik nog kansen te hebben met de creatie van een vrijpion, maar na een foute calculatie kon mijn tegenstander eerder promoveren en was het gedaan met mij. Volgende keer beter!”

Hierna deed Theo wat terug voor UVS. Eerder in de partij had hij de neiging om op te geven weten te onderdrukken door te denken aan het teambelang en toen zich ineens een joekel van een tegenkans aandiende was hij op zijn post.

Dirk kon zijn tweede vrouwelijke tegenstander van dit seizoen via een aftrekschaak de dame afhandig maken. Hij heeft inmiddels de bijnaam ‘ladykiller’. Dirk zelf over de partij:

“Tot zet 16 stond het helemaal gelijk. Ik begon me al wat zorgen te maken over de klok. Ik had op zet 16 nog maar zo’n 35 minuten over en de partij moest eigenlijk nog beginnen. Maar opeens doet Wit een slechte zet, in plaats van bijvoorbeeld te rokeren speelt wit op zet 17. Kf1 en geeft hiermee meteen een pion weg. Daarna gaat het snel. Een paar slechte zetten van wit en de partij is met 26 zetten afgelopen.”

Zelf werd ik na een paar uur spelen overvallen door een symptoom van een vervelende besmettelijke ziekte, die, zo wist mijn huisarts mij later te vertellen, een incubatietijd heeft van een paar maanden. Waarschijnlijk heb ik het virus begin september opgelopen toen ik tijdens de eerste ronde van de eerste periode schuin tegenover Jan van de Westelaken zat. De ziekte van van de Westelaken, want daar hebben we het over, heeft als enige symptoom het dwangmatig aanbieden van remise in gewonnen stand. Gelukkig had ik nog net de tegenwoordigheid van geest om mij ervan te vergewissen dat de stellingen op de overige borden er gunstig voor ons uitzagen.

Jan Hendrik was de eerste die mij gelijk gaf in mijn positieve oordeel over de stellingen op de resterende borden.

Ismail moest zich na een spannende partij uiteindelijk schikken in remise.

De stand was nu 3-4 en het was aan Clemens om voor ons het beslissende halfje binnen te slepen. Hij had een pion meer in een eindspel met gelijke lopers, maar zijn tegenstander maakte een zeer onverzettelijke indruk en leek nog veel van plan. Na 5,5 uur spelen kunnen er gekke dingen gebeuren, maar Clemens bleef zeer koel. Ik wist dat het goed zat toen hij met nog een minuut of negen op zijn klok ineens opstond en even naar het toilet ging. Na 97 zetten was daar het volle punt.

Foto’s: Jan-Hendrik Donkervoort

Zo staan we ineens tweede in de poule, achter MuConsult Apeldoorn. Dromen mag.
Volgende afspraak: 24 november thuis tegen ODI 1

Share

5 reacties

 1. Ron van Dijk schreef:

  Wat een prachtige teamprestatie olv vervangend teamcaptain Bert-Jan!
  Zullen we een potje maken of de contributie verhogen zodat B.J. betaald kan worden om elke nacht een stukje te plaatsen waardoor we na het lezen vrolijk aan de dag kunnen beginnen?
  Naast waarnemend teamcaptain en gewaardeerd scribent organiseert B.J. ook elke vrijdag vanaf 21:00 uur met veel overgave een toernooi op het onovertroffen Lichess. Kijk daarvoor op het forum: https://lichess.org/team/uvs-nijmegen

 2. Tsjisang Cheung schreef:

  Gefeliciteerd! geweldig. mooi gedaan. Dit verzacht mijn pijn. Het verlies van UVS 2 en 3 lag als een mat nat deken over me heen.

  Wat een partij van Clemens. Een pionnetje winnen met een petit combination (ik zag hem niet) op zet 24, en dan ook nog eens lekker voor te gaan zitten en alla een thomas, de jonge thomas dan, 63 zetten te genieten en het punt binnen halen. Petje af!

 3. Clemens Levink schreef:

  Wat een prachtig verslag, Bert-Jan!
  En Tsjisang bedankt voor de complimenten!

  Clemens

 4. Jan Hendrik Donkervoort schreef:

  17. Kf1 is echt zo’n online zet waarbij iemand zijn koning te vroeg loslaat en daardoor niet kan rokeren, OTB is het een meer dan dubieuze zet :)

  Verder een heel mooi verslag Bert-Jan!

 5. Marcel Krivec schreef:

  Een aaneenschakeling van gniffelmomenten! Bert-Jan, dankjewel.

Geef een reactie