Spoorzoeken op het schaakbord

Ook ik mocht een bijdrage leveren aan de overwinning van 6-2 van UVS4 op ASV8, zij het op volstrekt onverwachte wijze. Het begin van de partij verliep niet slecht, ik kwam op een aardig voordeel te staan. Daarna kwam er zand in mijn schaakberekeningen en ging ik wat zwalken over het bord. Mijn tegenstander wist gelukkig ook niet altijd een goede weg te vinden, zodat er spanning in de partij bleef, ook al stond ik glad verloren. Spoorzoeken gaat vaak intuïtief, ik besloot gewoon vol te houden tot het bittere einde. Groot was de verrassing toen de bittere pil niet door mij, maar door mijn tegenstander moest worden geslikt vanwege tijdsoverschrijding. Een mooie Houdini-act volgens Arjan Schoonen. Na afloop vroeg Jan van de Westelaken ironisch of dit nou tegenwoordig dé manier was om te winnen. Ja, Jan, beter om zo te winnen dan te verliezen.

Share

2 reacties

  1. Klaus Wüstefeld schreef:

    Het is altijd een plezierige bezigheid om na de externe wedstrijden alle individuele partijtjes na te spelen. Ik heb bijvoorbeeld genoten van de partij van Mathijs Broere ( UVS 1 SOS), hoe hij die partij tegen een oer sterke speler wist te winnen, maar In jouw partij , Peter ( van der Doef), viel mij op, dat je net deed of je gered werd door de klok ……. als ik dat lees wordt ik altijd licht gevoelig, …. alsof de klok bepalend was ! Volgens mij verlies of win je nooit door de klok: het is de schaakpartij zelf, die ’t hem doet. Bij de 100 meter hard lopen zeggen ze ook niet”je hebt gewonnen door de klok”. Natuurlijk gaat het om goede en mooie looptechniek, maar ja, je moet het wel binnen een bepaalde tijd doen om voor een médaille in aanmerking te komen. De tijd hoort er gewoon bij in ons menselijk bestaan : zo ook bij het schaken. Je stond tegen het einde van jouw partij heel bevredigend. Volgens mij kwam de winst jou in blessuretijd wel toe. Wat denk je bijvoorbeeld van 21. Lg5x, Dg5x+ 22.Kh2 ( dreigt Tg1 of Tg3 !) 22….,Df4+ 23 Tg3+ en de volgende zet pak je de Toren op d7. Is deze variant goed? Heeft Zwart nog een verdediging? Misschien moet je nog knokken voor de winst, maar het ziet er in ieder geval leuk uit . Dat de vlag van je tegenstander viel, was uiteindelijk wel een opluchting. Dan denk ik – als mij dat overkomt- : ” als de vlag van de tegenstander valt, dan heb ik zo goed gespeeld , dat mijn tegenstander wel door de vlag moest vallen”! .

  2. Peter van der Doef schreef:

    Leuk Klaus zo’n mooie peptalk, dank! Je geeft een variant vanaf zet 21, toen waren er inderdaad tal van mogelijkheden goed voor wit. Na mijn rampzalige 22e en 24e zet stortte de stelling in als een kaartenhuis en was ik inderdaad zeer blij met de redding door de klok!

Geef een reactie