Punt gered in Zevenaar

De eerste ronde van de Stichts-Gooise Oostelijke Schaakbond Overijssel-Competitie (roep SOS als je die naam te moeilijk vindt), bracht UVS 1 naar Zevenaar. Zevenaar 1 is een sterk team, en een zware wedstrijd lag in de lijn der verwachting. Dat werd het ook en de einduitslag was naar mijn mening een goede afspiegeling van de avond, al moet ik wel zeggen dat UVS de winst heeft laten glippen…

Ron, aan bord 6, was als eerste klaar. Hij kreeg een maf gambietje tegen, weigerde dat en de stelling werd zo hermetisch dicht gekit, dat er aan beide kanten niets meer doorheen kwam. Afijn, oordeelt u zelf:

Met een 1/2-1/2 stand bood teamcaptain Mathijs aan het kopbord remise aan. Zijn tegenstander, die een slordige 200 ratingpunten meer had, weigerde.

Dennis had op bord 3 een knotsgekke stelling op het bord en Frans had een pion gewonnen aan bord 7. Marcel had een zwakke e-pion op bord 4, Ismail kwam een kwaliteit en een pion voor op bord 2 en Bert-Jan verloor een pion op het achtste bord, maar kreeg er het initiatief voor terug. Ik gooide intussen bakken met tijd over de balk in de openingsfase.

Toen maakte Marcel remise. Voor mij kwam dit halfje een beetje uit de lucht vallen omdat ik dacht dat hij minder stond, maar een halfje is dan nog mooier meegenomen; hij stuurde me een mailtje met zijn partijverslag:

“Hoi Simon,

Ik heb helaas geen tijd om mijn partij aan te leveren. Gelukkig was hij ook niet zo interessant…

Groeten, Marcel”

1-1 dus en het beloofde een spannende avond te worden, vooral toen Frans een kwal verloor en bij Mathijs de druk op zijn stelling alleen maar toenam. Tot overmaat van ramp verloor Ismail: hij speelde zoals gebruikelijk op het scherpst van de snede, maar verloor bij zijn aanval zijn verdediging uit het zicht. Een snoeiharde witte counter walste over Ismails koningsstelling heen. 2-1 achter en het zag er niet al te best voor ons uit…

Frans kreeg echter nog veel spel voor zijn kwaliteit, maar toen zijn vrijpion verloren ging, leek het alsnog fout te gaan. Vechten voor een remise resteerde.

Gelukkig was daar dan Dennis, die zijn agressieve aanpak naar de winst wist te voeren met een schitterend mat als beloning:

2-2 en we kwamen zelfs 2-3 voor, want vlak daarna won Bert-Jan zijn partij:

Toen sloeg het noodlot toe: herinnert u zich nog dat ik veel te veel tijd gebruikte? Die had ik nodig om de opening goed door te komen. Ik bouwde mijn stelling uit tot iets zeer goed verteerbaars, kreeg het loperpaar tegen het paardenpaar en spel tegen de zwarte koningsvleugel. Maar ach, die tijdnood… Mijn tegenstander had nog tijd zat om steeds weer de correcte verdediging te vinden terwijl ik steeds verder in tijdnood kwam en mijn stelling volledig opblies. Ik stond een dame tegen een toren achter toen ik door mijn vlag ging, dan weet u het wel: ik heb het gruwelijk verprutst. Ik denk dat ik ons het tweede matchpunt heb gekost… 3-3.

Frans kon het pionneneindspel niet meer bolwerken. 4-3 achter en aan Mathijs de opgave om de avond te redden. Ga er maar aan staan: torenhoge druk in een toreneindspel met een pion achter. Gelukkig was de pion in kwestie een dubbelpion en verhinderde wits toren de zwarte koning naar de damevleugel te wandelen, terwijl de zwarte toren verdwaald stond op veld g2.
Een pionnenstorm op de damevleugel dreigde, en zwart moest alle zeilen bijzetten om de partij in leven te houden. Dat ging hem uitermate goed af en als een metronoom zwiepte de stelling op en neer tussen 1-0, 0-1 en remise. Kijk en huiver:

4-4 en ik baalde geloof ik het hardst. Oké, we hebben na een dubbele achterstand alsnog een punt mee naar Nijmegen weten te slepen, maar de winst was zo ontzettend dichtbij… Volgende keer beter, dan thuis tegen Rhenen 1. Ik heb mezelf al de opdracht tot revanche op mezelf gegeven.

Share

4 reacties

 1. Marcel Verstappen schreef:

  Mooi verslag, Simon, volgende keer toch wat meer focussen op de partij dan op het verslag ;-)
  En, Bert-Jan, laat mij je twee dingen zeggen: A. Je kunt altijd op je teamleden blijven rekenen ook als je boven de 1700 ratingpunten uitkomt!

 2. Maarten van Rooij schreef:

  @ Bert Jan: Dolkomische eindstelling! Het was wel zo fijn geweest als je tegelijkertijd met je tegenstander had opgegeven. Dus dat je samen in koor roept: “ik geef op!” Ben benieuwd wat dan de uitslag zou zijn. 0-0, 1-1, of remise?

 3. Bert-Jan Boer schreef:

  @Maarten: Dolkomisch inderdaad, doldwaas ook. Had ik nog niet meegemaakt in ruim 2 deccenia clubschaak. Maar niets zo komisch of dwaas in het schaken of Tim krabbe heeft het al eens gedocumenteerd:
  https://timkr.home.xs4all.nl/chess2/resigntxt.htm#01

  @Marcel: Dank je, voelt heel fjn, zeker als teamgenoten als Mathijs zetten blijven
  doen die door tegenstanders als geniaal worden gezien en die voor hemzelf niet meer dan logisch zijn :-) Zie verslag van Zevenaar
  https://www.svzevenaar.nl/zevenaar-2-sos-1-uvs-1-4-4/

 4. Clemens Levink schreef:

  Laat mij ook twee dingen zeggen: “Twee dingen”.

Geef een reactie