UVS op dreef!

In de tweede ronde van de KNSB-competitie vonden wij het team van Philidor 1847 uit Leeuwarden tegenover ons. Nu we in de noordelijke groep ingedeeld zijn, zullen we zulke ontmoetingen wat vaker gaan zien: we kijken nu al uit naar de rit naar Groningen in de derde ronde!

De tweede auto uit het noorden was onderweg iets vertraagd, maar een kwartiertje na aanvang waren alle borden bezet en kon de krachtmeting beginnen. Philidor 1847 speelde de eerste ronde frappant genoeg met een exact dezelfde gemiddelde rating als wij (2197), wat normaal gesproken de voorbode zou zijn van een strijd op het scherpst van de snede. Helaas voor onze noordelijke bezoekers bleek hier geen sprake van te zijn, want UVS kwam op de meeste borden al gauw prettig te staan.

Anton, die zijn teamgenoten en u graag laat delen in de vele raadselen van het leven, loste de mysteriën op het schaakbord vakkundig op:

Jasper haalde op bord drie de sterke Bas van der Lijn onderuit en op bord zeven wist onze team captain Joost ook het punt binnen te slepen. Dit ging echter niet zonder slag of stoot:

Op bord acht belandde Dennis al vroeg in zeer obscure wateren. Pionnen op f3 en g3, zwarte paarden op h5 en een pion achterstand vormen slechts een afspiegeling van de vreemde situatie die daar op het bord verscheen. Hoewel Dennis meestal wel raad weet met dergelijke ongebruikelijke stellingen, kwam hij uiteindelijk toch te veel met zijn koning op de tocht te staan, waarna zijn tegenstander knap aanval met verdediging wist te combineren en zo het punt binnenhaalde.

Roy speelde op het bord naast mij en van tijd tot tijd had ik flink moeite om me op mijn eigen partij te concentreren. Hij speelde een pracht van een aanvalspartij, ingeleid door een geniaal stukoffer in de befaamde Houben-variant van het Siciliaans. Hoewel de origine van dit plan misschien bij een teamgenoot zou kunnen liggen, viel er op de executie weinig aan te merken en hakte Roy met harde hand zijn weg naar de overwinning.

In tegenstelling tot Roy mocht ik deze middag niet lekker aanvallen, maar was ik vooral aan het verdedigen. Na afloop spraken meerdere teamgenoten mij aan met de vraag hoe ik die lastige stelling toch om had weten te buigen tot een overwinning, maar deze hadden over het hoofd gezien dat er gedurende het grootste deel van de partij mijn tegenstander een volle toren minder had. Zijn compensatie viel echter niet te onderschatten en dit leverde dan ook een boeiende strijd op.

Hoewel de overwinning hier al wel een feit was, waren er nog enkele spannende gevechten bezig. Op het eerste bord vochten de beide IM’s het uit en wist De Jong langzaam maar zeker een plusje te behalen. Klip echter rechtte de rug:

Ook Jaap wist met kunst en vliegwerk in het eindspel de remisehaven te bereiken:

Tot slot kon Guido het niet bolwerken tegen de sterke Addy Lont en haalde Lucas een nette remise tegen de vroegere Nederlands kampioen Eddie Scholl.

Met 6,5-3,5 heeft UVS 1 hiermee een krachtige stap gezet in het klassement en staan wij nu tezamen met Caïssa-Eenhoorn, Paul Keres en Groningen op de eerste plaats. Ik weet niet of UVS ooit na de tweede ronde zo hoog heeft gestaan in de geschiedenis van onze club, maar zo’n seizoensstart is natuurlijk niet verkeerd. De volgende ronde staat de kraker tegen Groningen op het programma en kunnen we nog meer geschiedenis schrijven!

[Red.: klik hier voor het verslag van Philidor 1847.]

Share

3 reacties

  1. Dennis Breuker schreef:

    Wat betreft die monnik: stel nu dat beide wandelingen op dezelfde dag gebeuren (door hem en zijn tweelingbroer), dan passeren ze elkaar toch ergens? En dat is dan dus dat tijdstip. Dus het antwoord lijkt me: “ja”!

  2. Anton van Rijn schreef:

    Dennis! Jij zat toch ook aan tafel toen ik de oplossing meedeelde? Of was dat jouw tweelingbroer? ;-)

  3. Dennis Breuker schreef:

    Helaas was ik er deze keer niet bij. :( Ik hoop dat mijn tweelingbroer zich heeft gedragen! ;)

Geef een reactie