Een typisch geval van toreneindspel

Via Chess24 kun je alle partijen van de schaakolympiade in Batumi live volgen (olympiad-batumi-2018-open). In ronde 5 speelt Nederland tegen Litouen, het belooft al snel een eenvoudige overwinning te worden. Mijn aandacht is vooral gericht op de partijen van Giri en Van Wely totdat mijn oog valt op de partij Sutovsky – Shankland in de wedstrijd van Israël – USA. Een toreneindspel met de witte pion op a7 en de witte toren op a8. En hela hola, zie daar de partij Ding – Navarra in de wedstrijd China – Tsjechië, ook een eindspel met de witte pion op a7 en de witte toren op a8!

Ding-Navarra eindigt in remise. Sutovsky-Shankland eindigt in een overwinning voor wit. Waarom? Hoe zit het in elkaar? Wat is het verschil?

Twee basiswendingen spelen een rol bij deze twee eindspelen, ze liggen min of meer voor de hand:

1. De zwarte toren moet achter de witte a-pion blijven omdat wit anders met zijn toren een stapje opzij kan doen en vervolgens met a7-a8 een dame haalt. Ligt voor de hand. Zwart mag alleen van de a-lijn af als dat met een schaakje is en hij daarna weer terug naar de a-lijn kan.

2. De zwarte koning mag niet naar g6 omdat wit anders met Tg8 schaak het stapje opzij doet en daarna met a7-a8 een dame haalt. De zwarte koning moet dus op de 7e rij blijven.

Eerst Ding-Navarra:

De partij Sutovsky-Shankland loopt anders af:

We hebben hem gevonden, de derde basiswending en daarmee het belangrijkste verschil tussen beide partijen: de zwarte koning kan nooit naar f7 omdat wit dan met Th8 wint. In de partij Ding-Navarra kan de zwarte koning de witte vrijpion blokkeren door gewoon op g7 te blijven staan, en daarom is het remise. In Sutovsky – Shankland staat de witte vrijpion op de e-lijn en kan dus niet door de zwarte koning gestopt worden.

Check nog even: wit wint als de tweede pion (dus naast die op a7) op de f-, e-, d-, c- of b-lijn staat. Het is remise als die pion op de g- of h-lijn staat.

Schieten we hier nu veel mee op? Dat niet direct, maar het is wel leuk :)

Share

Geef een antwoord