Een goed begin…

De eerste wedstrijd van het seizoen! Voor het eerst in de noordelijke Klasse 1A, dat belooft weer andere tegenstanders dan de laatste jaren in het zuiden. Het beeld dat de noordelijke klasse zwakker zou zijn dan de zuidelijke gaat dit jaar in ieder geval niet op. In de uitwedstrijd tegen Purmerend leek op voorhand een goed resultaat mogelijk, maar de laatste keer dat UVS 1 de eerste wedstrijd van het seizoen wist te winnen, was in het kampioensjaar 2014-2015. Hoog tijd dus om deze negatieve trend te doorbreken. Dat moeten we doen zonder Paul Span, die dit seizoen even wat minder tijd heeft voor het schaken, maar met Jasper Bons, die overkwam van PION Groesbeek.

Zaterdagochtend bleek Jan te ziek om te spelen en gelukkig werd Jeroen bereid gevonden om in te vallen. Na een lange reis in Purmerend aangekomen, hadden we ruim tijd voor een bakkie koffie aan het water in het zonnetje.

Zelf had ik weer eens mijn handen vol aan mijn eigen partij, dus heb de openingsfase van de rest vrijwel volledig gemist. Toen ik zelf klaar was zag ik dat Jasper een vlotte remise had gemaakt.

Volgens mij was ik zelf als tweede klaar.

Een rondje langs de borden leerde dat we er uitstekend voor stonden. Een aantal borden schatte ik al in als gewonnen (Jeroen, Lars en Guido) en Anton leek mij de enige die het op dat moment lastig had. De overige borden leken mij gelijk of iets beter te staan.

Jeroen mocht als invaller tegen de jeugdige invaller bij de tegenstander en won eenvoudig. Lars speelde op bord 1 ook een prima partij.

Van de partij van Guido heb ik niet veel gezien, want toen ik kwam kijken stond hij al een paar pionnen voor en had ik het punt al geteld. Dat bleek terecht, waardoor we rond de tijdcontrole op een ongekende 4,5 – 0,5 voorsprong kwamen.

Op dit moment was Dennis al een tijdje tevergeefs bezig om uit een remise-eindspel nog iets te peuteren. Dit lukte niet, dus het eindigde in remise. Nog een half puntje nodig dus voor de teamoverwinning.

Joost z’n partij ging lang gelijk op, maar hij moest uiteindelijk toch het onderspit delven.

In gevaar zijn de matchpunten nooit gekomen, want Lukas en Hans stonden beide beter. Lukas werd helaas in het zicht van de haven nog gefopt.

Anton kwam vanuit de Modern in een soort Koningsindisch terecht. Zoals verwacht pakte wit de damevleugel en richtte Anton zich tot wits Koning op de koningsvleugel. Zelf had ik het idee dat het een moeilijke stelling was die beide kanten op kon vallen, maar Anton was zelf overtuigd dat hij al vrij snel na de opening slecht stond en er niet meer aan te pas kwam.

Het slotakkoord was dit keer voor Hans, die al snel goed stond, maar in een lastig eindspel terecht kwam. Met beide weinig tijd op de klok wist Hans het punt knap binnen te halen, waardoor een klinkende 6,5 – 3,5 overwinning kon worden genoteerd!

Een mooi begin! Op 6 oktober spelen we de thuiswedstrijd tegen Philidor 1847.

Share

Geef een antwoord