Schaken is onrechtvaardig!

Ik ben onderaan geëindigd in de kampioensgroep. En dat is ook volkomen verdiend. Goede, of zelfs gewonnen stellingen win ik niet en verlies ik zelfs nog. Een voorbeeld hiervan is mijn partij uit de laatste ronde tegen Lukas v/d Linden. Hij gaat vast nog iets schrijven op deze site over zijn zegetocht, maar ik wil onze partij ook vanuit mijn kant belichten. Bij dezen.

De opening sla ik over, ik begin waar het interessant wordt.

Als ik nu eens leer om mijn goede stellingen niet te verprutsen, wat dan…

 

Share

5 reacties

 1. Simon van Dijk schreef:

  Schaken is inderdaad zeer onrechtvaardig, Dennis, dat heb je goed verwoord. Maar op de een of andere manier heeft dat spelletje zo’n grote aantrekkingskracht op ons dat we er elke maandag voor naar Café Groenewoud afreizen.
  Maar waarom laten we ons toch steeds weer naar die vierenzestig velden lokken als zeelui naar de Sirenen? Hopen we bij iedere partij opnieuw dat onze tegenstanders het slachtoffer worden van de willekeur van Vrouwe Fortuna?
  Hoe het ook zij, een onderhoudend potje was het zeker en het niet verprutsen van goede stellingen is een hartekreet van zowat iedere schaker, maar hopelijk kan ik je leed ietwat verzachten met deze wijze woorden van Emanuel Lasker: ‘De moeilijkste partij om te winnen is een gewonnen partij.’

 2. Anton van Rijn schreef:

  Hmmm… Ik betwijfel of dat de boodschap is die Dennis verwoordt, Simon. Persoonlijk vind ik schaken juist nogal rechtvaardig, in die zin dat als het mis gaat, je alleen jezelf iets kunt verwijten.

 3. Dennis Breuker schreef:

  Oké, misschien had ik er een smiley bij moeten zetten. Natuurlijk is schaken rechtvaardig. Het mooie van het spel is dat er geen geluk bij komt kijken, zoals wel bij poker of ganzenbord. Maar als ik +6-stellingen niet kan winnen, en zelfs nog verlies, dan word ik soms wat chagrijnig. En vooral boos op mezelf. Een betere titel was geweest: “Leer ik het dan nooit??”.

  Maar ik houd stug vol. Eerlijk duurt het langst. Al doende leert men. Beter laat dan nooit. Wie het laatst lacht, lacht het best. Zo lang er leven is, is er hoop. Komt tijd, komt raad. De aanhouder wint.

 4. Anton van Rijn schreef:

  Aha, my mistake, ik heb de hele titel over het hoofd gezien…

 5. Simon van Dijk schreef:

  Bij mijn vorige reactie is een korreltje zout gepast. Ik filosofeerde alleen maar wat door op de titel van Dennis’ stukje.
  Natuurlijk is schaken an sich een rechtvaardig spel: bij aanvang hebben beide spelers een even grote kans en dezelfde mogelijkheden om te winnen (zij het dat wit mag beginnen) en een computer geeft koelbloedig in iedere positie de juiste zet. Maar omdat wij mensen zijn en wij het spel spelen, blijft schaken interessant en kan het zelfs de beste GMs tot wanhoop drijven.
  Errare humanum est, pleeg ik als classicus te zeggen, en dit aforisme vat wat mij betreft de charme van het schaakspel goed samen. De stukken maken immers geen fouten, dat doen wij.

Geef een reactie