In memoriam Eugenie Heesen

Onlangs bereikte ons het bericht dat Eugenie is overleden.

Al lange tijd was zij ernstig ziek. Door haar ziekte kon ze 4 jaar geleden al niet meer naar de schaakavonden komen. Zelf zei ze daarover: “Met mijn hersens is niets mis, maar aan mijn lijf is er niets meer goed”. Ze heeft vele jaren bij UVS gespeeld en altijd met veel passie en overgave. Heel lang geleden, zei ze altijd, heeft ze het Open Nederlands Kampioenschap voor dames gewonnen.

Haar andere passie was fotograferen. Lange tijd hebben er (foto)werkstukken van haar in de schaakzaal van de Ganzenheuvel gehangen. Ook heeft ze tien van haar werken aan UVS’ers geschonken.

De laatste jaren heb ik haar vaak bezocht en regelmatig zei ze mij dat ze nog maar één doel had en dat was het tweede boek met haar werken afmaken. Dat is gelukt. Ongeveer een maand geleden heb ik een exemplaar mogen ontvangen. De titel van het boek: EINDLEVEN.

Ik zal me Eugenie herinneren als iemand, die alles wat ze ondernam altijd met volle inzet en overgave deed en daarbij haar vele lichamelijke tekortkomingen volledig, waar mogelijk, negeerde.

Eugenie is 87 jaar geworden.

Lambert

Share

Geef een reactie