Competitieverandering OSBO/KNSB: wat is die waard?

Ik neem aan dat het idee van een andere competitievorm goed doordacht is door intelligente mensen, en dat er waarschijnlijk een doel achter zit of een aanzienlijke verbetering beoogd wordt in vergelijking met het huidige systeem. Op mij komt het echter verwarrend en chaotisch over, als men twee competities naast elkaar heeft en ik ben benieuwd naar de argumenten die men heeft gehad bij een dergelijke verandering.

Is verandering altijd goed?

Er wordt wel eens gepropageerd in moderne op psychologie gebaseerde verhalen, dat verandering goed is. Op allerlei gebieden zie je dat: in de reclame wordt vaak het woord “nieuw” gebruikt. Het verkoopt beter. Alles wat nieuw is en afwijkt van wat gebruikelijk is, trekt aan. Politici waarvan je ook verwacht dat ze intelligent en verstandig zijn, gebruiken de woorden vernieuwing en verandering ook te pas en te onpas, vaak om stemmen te trekken, soms met rampzalige gevolgen: mislukkingen en massa’s geldverspilling. Ook psychologen maken gebruik van dit effect (change your live), terwijl bijvoorbeeld menselijke problemen niet altijd individueel verklaarbaar zijn, maar een teken zijn dat de omgeving zou moeten veranderen. Soms is verandering of vernieuwing heel goed en belangrijk, maar er wordt te vaak een beroep op gedaan omdat het interessant klinkt. Onlangs hoorde ik nog een politiek actievoerder op de TV die uitriep: ”wij zoeken vernieuwing”. In feite is het zo, dat je vernieuwing niet hoeft te zoeken. Het dient zich namelijk vanzelf aan, als “het oude” overduidelijk niet meer echt zinvol blijkt te zijn.

Twee competities naast elkaar?

De vraag is: wat was er fout en niet meer zinvol in de oude competitie, op grond waarvan het nieuwe systeem bedacht is? Waarom twee competities naast elkaar? Is iedereen het met de bedenkers eens? Hoe was de besluitvorming? Natuurlijk kan een systeem verbeterd worden, maar dit is een complete omschakeling. Welke zinvolle argumenten steken hierachter? Ik heb ook wel ideeën, al zullen daaraan wellicht ook moeilijke punten zitten. Laat gewoon de onderbonden hun competitie organiseren. Ook de echte topclubs moeten dan per streek een competitie spelen, dus niet meer die verre reizen. De streekkampioenen kunnen dan in play-offs spelen om het kampioenschap van Nederland.

Share

Geef een reactie