UVS2, de kampioenendoder

In de slotronde speelden we nog voor een heel hypothetische tweede plek, die recht zou geven om het volgende seizoen in de derde klasse KNSB uit te komen. Het was wel héél hypothetisch, de teams die boven ons stonden zouden ons een beetje behulpzaam moeten zijn: Voorst 1 zou moeten verliezen, en Rokade 1 en Doetinchem niet meer dan gelijk spelen. Die laatste voorwaarde moest dan gerealiseerd worden door het halen van het eerste matchpunt dit seizoen door UVS3. O ja, en wij moesten zelf natuurlijk ook nog even winnen van kampioen Koningswaal, en dat team had nog geen steek laten vallen dit seizoen.

Nog een complicatie: zowel Wouter Dinjens als Dennis Breuker waren niet beschikbaar en het vinden van een sterke invaller was niet gelukt. Een speler uit UVS3 plukken leek onze kansen niet echt beter te maken. Ik schatte in dat het voor UVS3 lastiger zou zijn om met 7 man gelijk te spelen tegen Doetinchem dan dat het voor ons zou zijn om met 7 man te winnen van Koningswaal. Die inschatting was mede bepaald doordat ik wist dat Koningswaal hun topscoorder Hamoun Habibi niet kon opstellen vanwege een verblijf in het buitenland. Ons eerste bord bleef dus leeg.

Na een uurtje spelen, leek het op alle borden nog heel erg gelijk op te gaan, alleen bij Hans Quint was het al een behoorlijk chaos. Op bord 6 was Jeroen Clermonts wel heel erg lekker uit de opening gekomen toen zijn tegenstander de gambietpion niet durfde mee te snoepen. Even later kon Jeroen met een vrij simpele combinatie een pion winnen en gelijk aardig afwikkelen naar een eindspel. Het leek al snel een kwestie van techniek, maar hij was zeker niet al eerste van ons klaar. De virtuele gelijkmaker was echter gescoord in mijn ogen.

De eerste echte uitslag viel op bord 3. Ivar Heine speelde daar met zwart een keurige remise  tegen Mark Agterberg, bij afwezigheid van Hamoun de sterkste speler van Koningswaal. Kort daarna scoorde ik de echte gelijkmaker. Op bord 7 trof ik een tegenstander die vanaf het begin af aan op een zo’n saai mogelijke stelling leek af te sturen. Ik nam een klein risico om een stelling te bereiken die voor mij iets bood om op te spelen. Een paar foutjes van mijn tegenstander en plots was het over:

De wedstrijd kon echter nog alle kanten op, Arno Sprinkuizen en Hans Quint stonden wat minder, Tsjisang Cheung en Ruud van de Plassche iets beter. Zowel bij Tsji als bij Ruud kwam op een gegeven moment de kwestie naar boven of ze remise konden nemen, maar ik besloot dat ze toch eerst maar zonder al te veel risico te nemen moesten doorspelen. Bij Tsjisang ging dat bijna mis, doordat zijn tegenstander remise claimde, maar hij dat deed terwijl hij zijn zet al voltooid had, Tsji kon dus nog afwijken.

Arno stond kort voor de tijdscontrole opeens toch compleet verloren, maar had deze dag mazzel:

Jeroen sleepte nog wat later eindelijk zijn punt binnen en toen stonden we dus op een comfortabele voorsprong van 3½-1½, want zowel Tsji als Ruud stonden op minstens remise met aardige vooruitzichten op winst.

Tsji had waarschijnlijk kort na de opening vernietigend uit kunnen halen, maar gaf zijn tegenstander de gelegenheid om de directe aanval in de kiem te smoren door het geven van zijn dame tegen twee torens. Het leek me daarna moeilijk om er meer uit te halen dan een remise.

Ruud was inmiddels niet veel verder gekomen in een toreneindspel met een pion meer, maar kon nu zonder bezwaar remise nemen. Bij Hans was de stelling inmiddels ook ten gunste van ons gekeerd.


Deze mooie uitslag van 5½-2½ kon ons seizoen toch niet erg goedmaken, daarvoor hebben we veel te veel laten liggen tegen andere, zwakkere tegenstanders. Nou ja, volgend jaar toch naar de KNSB-competitie, al is het in de nieuwe 4e klasse.

Eindstand

(niet gesorteerd op bordpunten)

Bron foto’s: Schaakstad Apeldoorn

Share

2 reacties

 1. Erik van Heeswijk schreef:

  In de partij van Arno, wat volgt precies in de eindstelling op
  40… Th1+
  41. Kd2, Td1+
  43. Ke3, Ta1: of iets dergelijks?
  (kan ook met Kf2/Tf1)

 2. Pepijn van Erp schreef:

  40… Th1+ 41. Kf2, Td1 42.Lc3 lijkt me het makkelijkst

Geef een antwoord