Zeef?

Op zaterdag 10 maart konden we onszelf een goede dienst bewijzen in de strijd tegen degradatie door te winnen van de nummer laatst: De Pion uit Roosendaal. De Pion is in onze klasse het enige team dat wij op rating onder ons kunnen houden, maar ook zij hebben enkele 2300-plussers in hun gelederen, die echter niet altijd acte de présence geven. Tegen ons waren ze er natuurlijk wel bij, want de Pion vecht voor zijn laatste realistische kans…

De wedstrijd:

Hans had een kort potje; iets wat meestal voor mij is weggelegd. In zijn eigen woorden: ‘De partij duurde slechts twintig zetten en had weinig om het lijf. Ik had geen problemen in de opening maar deed daarna een wat suffige zet, waardoor mijn tegenstander kon afwikkelen naar een licht beter eindspel. Ik bood op dat moment remise aan en dat nam hij aan.’ Dit was natuurlijk een kleine tegenvaller gezien het ratingoverwicht, maar Hans had zwart, dus dat kan gebeuren.

Aangezien ik zelf de dag ervoor door mijn rug was gegaan, had ik weinig energie om eens rustig alle andere borden in de gaten te houden. Pijnstillers en een algeheel gestrompel bij mijn weinige wandelingen hielden mij vooral aan mijn bord gekluisterd. Ik had echter de indruk dat de zaken er niet eens zo slecht voor stonden. Jaap stond een gezonde pion voor en opeens had hij gewonnen.

Hierna won Guido ook, maar zijn partij is nooit bij mij aangekomen, dus ik moet deze overwinning helaas onbesproken laten. Vervolgens ging het merendeel van de partijen richting de tijdnoodfase. Dennis wist geschiedenis te schrijven door voor de 3e keer dit seizoen zijn klok naar de 0.00 te laten lopen:


Dennis heeft beloofd dat, als hij nogmaals door de vlag gaat, hij een wandeling van 76 kilometer zal afleggen als boetedoening.

Beste lezer, u bent op de helft! Als u goed heeft opgelet, dan mist u nog de uitslagen van Lars, Anton, Paul, Jan en mijzelf. Ik had u hierboven al vermeld, dat dit geen betrouwbaar verslag zou worden en ik heb tot nu toe dan ook geen bord- of uitslagenvolgorde aangehouden, omdat ik deze nu eenmaal niet heb meegekregen…. De uitslagenvolgorde dan… de bordvolgorde had ik zelf bepaald….

Jan gaf zijn goede seizoen nog meer glans door weer een titelhouder te verslaan. Helaas heeft hij 1 ronde gemist, zodat een IM-norm er niet meer in zit.

Hiermee hadden we al het mooie aantal van 3,5 punt behaald en de stellingen bij Anton, Lukas en mijzelf zagen er veelbelovend uit, om niet eens te spreken van de stelling bij Lars….. waarmee ik een mooi bruggetje maak naar het volgende stukje…

Eventjes snel wat slecht nieuws: zowel Lars als Paul verloren met de witte stukken, terwijl hier toch zeker 1 punt in had gezeten. Paul heeft begrijpelijkerwijs (veel ij’s) zijn partij (nog meer ij’s) niet aangeleverd; hij is deze nog aan het verwerken, zowel in zijn computer als in zijn hart. Lars daarentegen heeft dit proces al doorlopen en dit waren zijn bevindingen:

Lukas was inmiddels in een lopereindspel beland, maar het leek me erg ingewikkeld. Dit is hoe hij het zelf zag:

Dan mijn eigen partij. In de opening speelden we beiden weer erg creatief en ik leverde mijn loperpaar in tegen een dubbelpion op de f-lijn, zoals ik eigenlijk altijd doe. Hier niks nieuws dus. Wat wel nieuw was, was dat ik in deze partij ongeveer evenveel zetten speelde als ik mijn vorige 3 partijen bij elkaar.

Een zure en onnodige nederlaag, die ervoor zorgde dat we opeens met 4-5 achter stonden. Nu aan Anton om zijn betere stelling ook daadwerkelijk te winnen om het matchpunt te redden.

Hiermee werd het 5-5, waarmee de Pion niets is opgeschoten. Het staat nog steeds onderaan, maar wij zijn van de degradatieplaats af. We zijn nog lang niet ‘safe’, maar een beetje zeef zijn we nu wel. Volgende keer naar onze vrienden Stan en Fitzgerald bij Amstelveen.

[Red.: klik hier voor het verslag van De Pion.]

Share

Geef een reactie