Tata Steel 2018

Het bereiken van het Nederlandse schaakmekka aan zee had dit jaar wat meer voeten in de aarde dan gewoonlijk – onze chauffeur stond ons op te wachten op station Driebergen-Zeist – maar the usual suspects (Marcel V, Thei, Hans en bovengetekende) waren ruimschoots op tijd aanwezig in de inmiddels zeer vertrouwde speelzaal, sporthal De Moriaan. Het beloofde een spannende 11e ronde te worden, met Anish Giri mede aan kop en de partij tussen medekoplopers Mamedyarov en Carlsen op het programma. Tussen de talloze amateurs die hun toernooi aan het afwerken waren kon ik welgeteld maar één UVS’er ontwaren, iemand die haar gezicht dit seizoen nog niet op de club heeft laten zien: Emma de Vries. Misschien moeten we op de club het toernooi meer gaan promoten. Wel werd ik aangestaard door een persoon die mij de hand schudde en leek te wachten op het moment dat bij mij de herkenning zou doorbreken. Gebeurde niet. Het bleek oud-UVS’er Mischa Schreuder-Peters te zijn, een speler die de club al heel lang geleden heeft verlaten en sindsdien kennelijk niets te kort is gekomen. Ook liepen we er de kleine Machteld van Foreest tegen het lijf, in gezelschap van haar moeder. Misschien dat we haar nog ooit gaan uitnodigen voor een simultaan bij UVS tegen de onderste helft van de ranglijst.

Ondertussen tekenden Mamedyarove en Carlsen al snel de vrede en leek het er niet op dat Giri er tegen Caruana in zou slagen alleen aan kop te komen. Het gehoopte vuurwerk bleef uit. Het was zo druk dat het onmogelijk was een goede camerapositie bij de afscheiding te bemachtigen. Fotografisch was er niet zoveel van te maken. Marcel stelde voor gewoon wat foto’s van eerdere jaren te gebruiken omdat het verschil toch niet te zien zou zijn…

Tijdens een rookpauze bij de ingang wees een bezoeker ons op de ‘rookruimte’ voor de spelers. Die ligt verborgen achter een hek en heeft de aantrekkelijkheid van de luchtplaats van een gevangenis. Spelers die zich daar melden, mogen er één voor één gebruik van maken. De mogelijkheid van enige communicatie met anderen moet natuurlijk worden uitgesloten. Gezellig. Kramnik schijnt een frequente gebruiker te zijn.

Nadat we ook nog even een loslopende Wim de Jong hadden opgepikt, kon er weer genoten worden van heerlijke pizza’s bij ons favoriete restaurant. Behalve Korobov lieten zich deze keer geen andere bekende grootmeesters zien. Niettemin was het een productief etentje: toen ik aankondigde dat we vanaf september 2019 ons 75-jarig bestaan vieren, meldden zich spontaan twee disgenoten als vrijwilliger voor de nog op te richten jubileumcommissie!

foto: JvdW
foto: JvdW
foto: JvdW
foto: JvdW
foto: JvdW
foto: JvdW
foto: JvdW
foto: JvdW
foto: Thei
foto: Thei
Share

Geef een antwoord