UVS 4 verliest opnieuw. Man of the day: Ismail

Het gaat niet goed met UVS 4. In de tweede klasse B van de OSBO-competitie verloren we voor de derde keer op rij met 5-3, nu van onze stadgenoten van SMB 3. Ismail Jamshedy was onze man van de dag. Hij wist een prachtige overwinning te behalen tegen SMB-voorzitter Huub Jansen.

Mathijs was verhinderd waardoor Christ Verstegen inviel en Marcel doorschoof naar het eerste bord. Daar speelde hij met wit tegen de sympathieke Pieter van Groenestein (‘Eindelijk heb je eens iets goeds gedaan voor SMB’, riep deze de verliezende Christ nog toe bij het naar huis gaan). Marcel stond vanaf het begin onder druk. Uiteindelijk kwam hij in een lastig eindspel terecht met een pion minder dat hij verloor.

Ook Wim de Jong slaagde er op bord 2 niet in om te scoren. Hoewel Wim zoals altijd een goede stelling wist te bereiken, ging het voor de zoveelste keer ergens mis waardoor hij zijn partij alsnog verloor. Dit scenario speelt zich de laatste tijd telkens af in de externe partijen van Wim. Jammer! Hopelijk weet hij dit patroon de volgende keer te doorbreken en slaagt hij er dan wel in om zijn goede stelling om te zetten in een overwinning.

Maar, zoals eerder gezegd, was Ismail Jamshedy de UVS-man van de dag. De voormalige voorzitter van de Afghaanse schaakbond, net terug van een trip van enkele maanden naar zijn vaderland, nam het op bord 3 op tegen Huub Jansen. Getooid met een prachtige schaakstropdas (vorig seizoen gewonnen als best scorende speler van de derde klasse!), behaalde hij een mooie overwinning. En natuurlijk helemaal in eigen stijl: dus niet door heel lang over moeilijke stellingen na te denken, nee, gewoon zoals het hoort: puur op intuïtie. Dat is eigenlijk ook best een goed idee voor enkele andere spelers van ons team, zoals ikzelf. Maar ja, je hebt dat of je hebt dat niet, hè. Zou je dat kunnen leren? Zou wel een hoop nutteloos gedenk schelen!

Op bord 4 nam Christ het op tegen Jan Kersten, een voor hem oude bekende. De partij ging lange tijd gelijk op, maar langzamerhand kwam Christ steeds meer onder druk te staan en kon hij zijn stelling niet meer houden. Zelf speelde ik op bord 5 ook tegen een oude bekende: Rolf van Geel, jarenlang lid geweest van UVS maar ontevreden vertrokken. Gelukkig heeft hij zijn stek nu gevonden bij SMB. Het was een lange tactische partij waarin Rolf steeds wat beter stond. Uiteindelijk maakte ik in tijdnood een fout waardoor mijn tegenstander het punt wist binnen te halen.

Op bord 6 speelde Thei tegen Lucas de Jong. Omdat Lucas slechtziend is moest Thei ook de zetten van zijn tegenstander op het bord uitvoeren. Hij kreeg een actieve stelling in een scherpe variant van het Scandinavisch. Dat ging dus allemaal best goed. Dat veranderde echter toen Thei een loper sloeg ter inleiding van een matcombinatie. Die loper stond er wel, maar niet echt??!! Oeps!!! Thei had een zet van Lucas goed genoteerd, maar verkeerd uitgevoerd. Tja, da’s natuurlijk best verwarrend en in dit geval vooral voor hemzelf (zie ook het stukje van Jan hierover: http://www.uvsnijmegen.nl/index.php/2018/01/van-recht-en-gebruik-3). Even later gaf Thei op omdat hij door deze actie een stuk was kwijtgeraakt.

Op bord 7 en 8 wisten Frans en Onno beiden een overwinning te halen waardoor de eindstand 5-3 voor SMB3 werd. Jammer, jammer, jammer. Het wordt nu onderhand wel tijd om wat punten te scoren, want het degradatiespook doemt langzamerhand op…

Share

Geef een antwoord