UVS 5 – ASV 7

Ik laat Olof Soons aan het woord voor zijn partij:

‘Een dubbel debuut. Mijn eerste winstpartij in de externe competitie en tevens mijn eerste partij op de site van UVS. Een goed begin van 2018 zeg ik maar.
De partij is doorspekt met een aantal vermakelijke blunders, maar daar kunnen wij alleen maar van leren toch? De opening van wit was mij onbekend, en daarom volgde ik maar het advies van mijn grote internetschaakheld John Bartholomew (tevens de grootste bron van mijn schaakkennis) om de witveldige loper buiten de pionnen te brengen en een driehoek te bouwen. Ik kwam vervolgens goed uit de opening met een mooi paard op c4 (Explosive!, aldus mijn andere internetschaakheld Ben Finegold). Ik werd daarna gefixeerd door het idee mijn andere paard te centraliseren via Pg4 naar Pe5. Toen ik deze manoeuvre ging uitvoeren, bleek het veld g4 echter gedekt en zodoende vloog mijn paard van het bord na twaalf zetten. Een andere strategie dan maar: alle stukken richting de koning van mijn tegenstander en hopen op het beste. Nog een paard van mij vloog van het bord en na wat heen en weer geblunder bleef ik over met een dame en loper en een klein initiatief. Op het einde zag mijn tegenstander een matdreiging over het hoofd en kon ik de partij alsnog winnend afsluiten. Leuk om te winnen uiteraard, maar volgende keer graag zonder eerst een stuk achter te staan.’

Mijn partij tegen Karim Mollahosseini. Soms heb je het voordeel dat de tegenstander een speler (invaller) op een hoog bord zet, die qua rating veel lager staat, daar mocht ik dan gelijk mijn voordeel uit trekken.

Evaluatie: Team UVS 5 staat qua rating echt achter op de meeste concurrenten in de tweede klasse. We staan op de 7é plek want een slechtdraaiend jongerenteam van de Toren loopt nog meer achter. ER zijn tot nu toe nog geen matchpunten gescoord, wel redelijk wat bordpunten (12,5). Twee keer was er slechts 1 punt verschil met de directe tegenstander dan moet je ook een beetje geluk hebben. Er zijn nog 3 rondes te gaan en we staan 5 punten achter op onze directe concurrent boven ons en kunnen degradatie dus eigenlijk niet meer voorkomen.

Share

Geef een antwoord