Tempo, oppositie, driehoekje

Diagram 1 – Giri – Hou, Tata 2018, ronde 1. Stelling na 55. Kb2-b3 ….

Hou speelt hier 1…. Kc6 en kan een paar zetten later opgeven. Volgens de engines staat het na 1 … Kd6 gelijk. Wat heeft haar bezield? Het lijkt logischer om 1…. Kd6 te spelen, totdat je je realiseert dat wit dan met 2. b5 wint, of toch niet? En kijk je nog even verder, dan blijkt dit eindspel een mijnenveld. De spelers moeten onvoorstelbaar diep en nauwkeurig rekenen.

Diagram 2 – Wit aan zet of zwart aan zet (1)?

Diagram 3 – Wit aan zet of zwart aan zet (2)?

Speelt zwart vanuit diagram 1  1. … Ke6 dan wint wit met 2. b5! En de a-pion is te snel. Zwart wil dus met 1….. Kc6 de zet b4-b5 verhinderen. Een andere poging zou 1…. c6 kunnen zijn, maar dat wint ook voor wit. Hou moet gedacht hebben dat na 1… Kd6 de zet 2. b5 zou winnen voor wit, maar dat doet het nét niet. Zie de analyse hieronder bij zet 1. De diagrammen 2 en 3 komen allebei tweemaal terug in de diverse analysevariantjes, de ene keer met Giri aan zet, de andere keer met Hou aan zet. Zoals altijd draait het om tempo en oppositie. Met twee driehoekjes (op zet 4 en zet 8) maakt Giri het af.

Hopelijk kan Hou zich herpakken na deze dreun!

Share

Geef een reactie