Redding voor UVS’ers bij hartstilstand

Een toevallige samenloop van omstandigheden. De Kon. Ver. EHBO afd. Nijmegen verzorgde kort geleden een cursus reanimatie en behandeling van de AED. Daar waren slechts 8 deelnemers, waaronder (heel toevallig) twee UVS’ers. Toen ik binnenkwam, trof ik daar tot mijn grote verrassing Ruud van Roosmalen aan. Ieder hadden we zo onze eigen motieven om daar te verschijnen. Als intelligente denksporters hebben wij ons toen geestdriftig gestort op de belangrijke materie die ons werd voorgeschoteld. De meeste deelnemers waren terecht heel serieus, want het ging over belangrijke zaken. Niettemin meenden Ruud en ik onder elkaar zo af en toe te moeten lachen. Eén van de voorstellen van Ruud was om het geraamte dat in deze EHBO-ruimte stond te reanimeren: het intelligente idee dat er achter zat was dat we het geraamte misschien tot leven konden brengen. Ruud had nog betere grappen. Ik kan me alleen het lachen daarover nog herinneren. Hoe dan ook: wij slaagden voor deze cursus en we bezitten momenteel het diploma ‘reanimatie en AED’. Het begrip ‘reanimatie’ is waarschijnlijk beter bekend dan AED. AED is, kort gezegd , de apparatuur waarmee je het hart een schok kunt geven, waardoor (in combinatie met de reanimatie) de bloedcirculatie in veel gevallen weer op gang kan komen.

Misschien zijn er reeds meerdere UVS’ers

In ieder geval zijn er nu minstens twee UVS’ers die bekwaam zijn in het reanimeren: Ruud van Roosmalen en Klaus Wüstefeld. Voor iemand die na een verloren partij snikkend flauwvalt, is de redding dus nabij. Wij zullen dan ons best doen om de betreffende persoon weer bij zinnen te krijgen. Verwacht geen zachtaardig ingrijpen. Er zal flink op de borst gebeukt worden en er zal stevig in de mond geblazen worden, wij zullen ook niet onder de indruk zijn van een damesmond, zelfs als daar lippenstift op zit. Nog ingrijpender en radicaler wordt de ingreep met de AED. Bij volledig bewustzijnsverlies zal zo snel mogelijk zo’n apparaat bij de hand moeten zijn. Niets ontziend zullen we dan de borst ontbloten: desnoods zullen we met een mes blouse of truitje opensnijden. Ruw zullen we de kleding wegrukken om op die manier zo snel mogelijk bij de blote huid te komen, omdat daar de elektroden geplaatst zullen worden die het hart een zinvolle schok zullen geven. Iedere seconde telt dan. Wij zullen geen respect hebben voor Björn Borg- of Frank Rijkaard-ondergoed, of een gevoelig bloemetjeshemdje met versierde randjes, ook al geven wij daaraan de voorkeur boven een vies, oud en bezweet lapje. Hoe dan ook: alles zal op overtuigende wijze verscheurd of doorgesneden worden. Als hulpverlener moet je sterk staan en ongevoelig voor details recht op je doel af gaan. Om een lang verhaal kort te maken, deze twee UVS’ers hebben dus het diploma en staan voor u klaar. Waarschijnlijk zullen er meer zijn die over deze bekwaamheid beschikken. Misschien zal er daarom op deze bekendmaking gereageerd worden.

Klaus Wüstefeld, ook namens Ruud van Roosmalen

Share

4 reacties

 1. Jan van de Westelaken schreef:

  Veel Amerikanen dragen een DNR-verklaring bij zich, wat staat voor Do Not Resuscitate, ofwel Niet Reanimeren. Als hartpatiënt zou ik eigenlijk sterk voor zulke initiatieven als van Klaus en Ruud moeten zijn, maar na dit intimiderende verhaal overweeg ik om er ook eentje aan te vragen – #notme ; )

 2. Klaus Wüstefeld schreef:

  Ja , Jan , ik heb het wel een beetje intimiderend ( relativerend?) gebracht, maar het is wel een serieus onderwerp en het is zo ongeveer als ik het beschreef. Ik kan me voorstellen, dat je na mijn verhaal zo’n DNR-verklaring ( niet reanimatieverklaring) aantrekkelijk vindt. Er is nu bij UVS echter altijd de mogelijkheid om de hulp van Ruud te vragen, maar het reanimeren is een flinke klus. Op de cursus is daarom geadviseerd om als je met 2 hulpverleners bent , de reanimatie-arbeid af te wisselen. Overigens heeft Ruud mij wel gezegd, dat het O.K is, dat ik met onze bekwaamheid op de UVS site voor de dag kwam, maar de manier waarop …..dat was dus mijn zaak. Ik ga nu even serieus in op de betekenis van de DNR verklaring ( niet reanimatie-verklaring) . Als je zo’n DNR verklaring hebt, dan moet hij duidelijk zichtbaar zijn. Je kunt als hulpverlener hopelijk levensreddend ingrijpen, maar elke seconde telt . Daarom is het zoeken naar zo’n DNR verklaring verboden: kost te veel tijd. Beter een DNR patient per vergissing tot leven brengen, dan al zoekende ( naar een verklaring , die er niet is) de patient niet tijdig te behandelen. Ik wil ( nu ik toch reageer) nog twee dingen toevoegen:
  1. Als toetje op onze korte EHBO cursus kregen we ook regels mee hoe te handelen als iemand zich verslikt.
  2. Wie interesse heeft om ook zo’n cursus te volgen: het duurt in feite 2 avonden. Bij de EHBO Nijmegen kun je vragen naar de datums. Je betaalt € 40,-. Ik zelf heb die € 40 teruggekregen van de zorgverzekering VGZ. Het valt dan onder de noemer “preventie”.

 3. Arjan Schoonen schreef:

  Ik ga maliënkolders met UVS logo in produktie brengen en Jan van de Westelaken wordt mijn eerste klant!

  Overigens, als je een klasse kunt promoveren doordat het reanimeren niet lukt, dan sta je ook voor een dilemma.

 4. Marcel Verstappen schreef:

  Met mijn BHV-diploma op zak word ik ook geacht te kunnen reanimeren en eerste hulp te verlenen. Omdat ik weliswaar moet blijven oefenen, maar dit bij voorkeur op een pop wil doen, raad ik iedereen aan het schaken niet te serieus te nemen en er niet te gestrest van te raken. Geef op met een glimlach! Reikt elkaar de hand om een remise overeen te komen! Kondig vroegtijdig een mat aan!
  Fijne kerstdagen!

Geef een antwoord