SMB 2 – UVS 5

We hebben uiteindelijk met 5½ tegen 2½ verloren van SMB. Nog geen schande met 3 remises op de hoogste borden (Dirk, Theo en Frans). We zoeken nog naar de juiste tactiek. Bij deze opstelling lukte het Wim Krabbendam op bord 8 de winst binnen te halen. Na 3 ronden echter nog geen matchpunt, dat is wel jammer. Maar het aantal bordpunten (9) geeft ons nog enige hoop. Dat is meer dan onze naaste concurrenten hebben gescoord, waartegen we nog moeten uitkomen.

Commentaar van Theo: Ik weet het zelf ook niet meer wat er precies in de tijdnoodfase aan zetten zijn gemaakt, dit is het partijverslag tot de cruciale slotfase. Het was een spectaculair slot met nog 3 minuten op de klok. De partijnotaties stoppen nu net als het spannend wordt bij zet 27. Ik neem aan dat de voor de hand liggende zet LxPc5 is geweest waardoor een vrijpion wordt gecreëerd. Zwart moest een stuk voor de promotiepion geven maar hij wist het defensief nog aardig vol te houden, hoewel zijn gezicht op onweer stond en hij bij elke zet zuchtte. Zwart begon aan een wanhoopsoffensief met torenschaak op de onderste rijen. Onder dreiging van de opmars van de zwarte pionnen koos ik voor de zekerheid van de zetherhaling waardoor het toch remise werd. Achteraf bleek die dreiging te pareren.

Commentaar van Dirk: De hele partij licht voordeel voor mij (wit). Ik wist een pion te winnen, maar meer zat er niet in. Pion meer in het eindspel, maar met ongelijke lopers en wat minder tijd was het logisch remise aan te bieden want dat was redelijk eenvoudig te houden.

Commentaar van Frans: Aanvankelijk was ik niet zeker van mijn zaak omdat ik op e4 openingen vaak afwijk zoals met deze Caro Kann. Peter Schut speelde de ruilvariant met een consoliderende c3 dat leidt tot eenvoudig spel met veel kansen op remise zoals blijkt uit deze partij. Ontregelen was mijn devies dame afruil en dan zelf maar consolideren.

Share

Geef een reactie