UVS 6 – Velp 2


De tegenstander van Wim Heuvelmans (wit) bracht na zijn e2-e4 opening de aloude Steinitz-verdediging op het bord. Wim kende de theorie ervan niet maar kreeg toch al snel met voorzichtig spel een licht overwicht. Zwart wist echter alle dreiginkjes prima het hoofd te bieden. Toch zag wit op een gegeven moment kans door wat eerst op een paardoffer leek een pion te winnen. Maar daardoor kwam een van zijn torens wat raar in een hoekje te staan. Hij vond niet direct een goed plan om die weer actief in het spel te brengen. Zijn tegenstander raakte echter de draad ook kwijt, dacht dat hij slechter stond en begon aan de bouw van een soort Atlantik-Wall. Maar daar bleken de nodige gaten in te zitten. En toen was het snel bekeken ook al omdat een ferme blunder aan alle hoop een einde maakte.

Aan bord 3 had Abdul geluk:

‘Afgelopen maandag mocht ik wederom aanschuiven bij bord 3, voor UVS 6. Tijdens het gesprek met mijn tegenstander vooraf, meldde hij dat Velp 2 hun vorige pot met 6-0 had verloren. Dit gaf mij goede moed, aangezien dezelfde spelers van toen ook bij ons aan tafel zaten. Strategisch spelen’, dacht ik, ‘dan is het een kwestie van de lange adem.’
Echter, toen ik al bij zet .14 een pion weggaf, moest ik snel over op de trukendoos. Aangezien trucs alleen werken als je geluk hebt, draag ik dit punt dan op aan Vrouwe Fortuna; opdat zij beschermvrouwe mag blijven van UVS6.’

Op bord 5 speelde Wim van den Broek een ruilvariant van het Orthodox Damegambiet.
Op de laatste zet stond zwart wat beter maar de winst voor UVS 6 was binnen met een remise.

Guus Leufkens had minder geluk en verloor zijn partij:

‘Een treurige partij. Tegen een dertienjarige; zijn vader speelde een bord hoger, maar Lazlo had al een hogere rating dan zijn vader. Gewoon Spaans, waarvan ik dacht wel veel te weten. Vergeetachtigheid en slordigheid velden me echter. Zo rond de tiende zet beging ik een slordigheid en de achttiende zet was ronduit een blunder. Op de negenentwintigste zet was het gedaan met de tegenstand en liet ik me mat zetten.’

Share

Geef een reactie